Eksperter: Parkeringsbøder er ulovlige


Styrelsen planlægger at anvende indtægterne fra parkeringsafgifterne til toiletter, borde, bænke og affaldsspande, og det er ifølge juridiske eksperter ulovligt. Arkivfoto


Det er efter al sandsynlighed ulovligt, når Naturstyrelsen vil opkræve parkeringsafgift i Hornbæk og ved 18 andre naturområder rundt om i Danmark.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det skriver Helsingør Dagblad.

Styrelsen planlægger at anvende indtægterne fra parkeringsafgifterne til toiletter, borde, bænke og affaldsspande, og det er ifølge juridiske eksperter ulovligt.

Derudover peger eksperterne på, at det er ulovligt, hvis styrelsen, som planlagt udliciterer opkrævningen af parkeringsafgifterne til private virksomheder. Dermed kan planerne om parkeringsafgift kuldsejle, inden at de er blevet realiseret.

At anvende indtægterne fra parkeringsafgifterne til drift af publikumsfaciliteter vil ifølge jurist i FDM Dennis Lange være i strid med Vejloven.

Den definerer klart, at indtægter fra parkeringsafgifter kun må anvendes til at dække omkostningerne til selve parkeringspladsen – ikke til etablering og drift af toiletter, affaldsspande og bænke.

Dennis Lange påpeger også, at det vil være i strid med færdselsloven at lade private virksomheder stå for opkrævning af parkeringsafgifter på offentlig grund.

– Det vil svare til, at man udliciterer det til private virksomheder at lave fartkontrol og opkræve fartbøder. Derfor er Naturstyrelsen ude på juridisk tynd is, hvis den udliciterer driften af parkeringssystemet, siger han til Helsingør Dagblad.

Det synspunkt deler lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Sten Bønsig.

– Hvis en offentlig opgave, der omfatter udskrivning af afgifter og afgørelser om samme skal udliciteres, så er det et grundlæggende princip i dansk forvaltningsret, at der specifikt skal lovgives om det, siger han og uddyber:

– Det er ikke tilfældet i den her sammenhæng, og derfor har jeg meget svært ved at se, hvordan Naturstyrelsens initiativ kan implementeres inden for den nuværende lovgivnings rammer.

Det er ikke lykkedes Helsingør Dagblad at få en kommentar fra Naturstyrelsen.

/ritzau/