Eks-minister: Orkestersag er en bombe i DR


Det er en organisatorisk håndgranat i Danmarks Radio. Jeg ved ikke, hvordan Maria Rørbye Rønn har det med at være generaldirektør i DR på de præmisser.


Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk er alt andet end begejstret for, at et flertal i Folketinget vil gå ind og blande sig i Danmarks Radios beslutning om at spare DR Underholdningsorkestret væk.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det siger han til Ritzau.

– Jeg mener virkelig, det er en organisatorisk håndgranat i Danmarks Radio. Jeg ved ikke, hvordan Maria Rørbye Rønn har det med at være generaldirektør i DR på de præmisser. Det er hele forudsætningen for at drive den organisation, som bliver undermineret, siger Uffe Elbæk.

LÆS OGSÅ: Bevar DR Underholdningsorkesteret: Protestaktion på Hovedbanegården
LÆS OGSÅ: Minister støtter DR’s lukning af Underholdningsorkestret
Han frygter, det kan skabe kaos i forholdet mellem ledelsen og bestyrelsen, men også internt i bestyrelsen mellem formanden og næstformanden.

Bestyrelsesformand Michael Christiansen er udpeget af kulturministeren. Næstformand i DR’s bestyrelse er Dansk Folkepartis Ole Hyltoft.

Netop Dansk Folkeparti stod bag den hasteforespørgsel i Folketinget, som torsdag fik flertal for en tekst, der opfordrer kulturministeren til fortsatte forhandlinger om at finde en løsning, der sikrer DR Underholdningsorkestrets overlevelse.

Uffe Elbæk, der tidligere var en del af Radikale Venstres folketingsgruppe, men nu har stiftet sit eget parti Alternativet, stemte lige som sine tidligere partikammerater og kulturministeren mod den tekst.

– Det bryder med armslængdeprincippet, som for mig er helt afgørende. Det handler ikke om, at jeg synes, det er en god idé, at DR Underholdningsorkestret lukker, for det er trist, hver gang kulturområdet bliver nedprioriteret, siger Uffe Elbæk.

Spørgsmål: Går du overordnet ind for, at man skal bevare DR Underholdningsorkestret?

– Det, synes jeg, åbner op for en større diskussion. Er det relevant, at Danmarks Radio har de her former for kulturel aktivitet? De har flere kor og orkestre. Man kan med rette diskutere, om man overhovedet ville lægge den aktivitet i DR, hvis man skulle opfinde dem i dag.

– Det er meget historisk betinget og hænger sammen med, at man i sin tid selv skulle kunne producere musik til sine monopolproduktioner af radio og tv, siger Uffe Elbæk.

/ritzau/