Rengøringsassistenter går ned med stress


Arkivfoto


Hver femte rengøringsassistent, der forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen, gør det på grund af stress eller depression. Det viser en helt ny undersøgelse, som fagforbundet 3F har fået lavet.

Det skriver DR Sjælland.

– Det er et stigende tal, og det er et kæmpe problem, siger Ida Bang, der er socialrådgiver i 3F, og desuden medlem af Erhvervssygdomsudvalget, der forhandler med Arbejdsskadestyrelsen om anerkendelse af sygdomme.

– Det handler om stress og depression, som man kan få, når man ikke synes, at man kan nå at udføre sit arbejde, som man gerne vil. Derudover handler det også om, at man ikke føler, man har indflydelse på sit arbejde, siger hun til DR Sjælland.

Det er især udliciteringen af offentlige opgaver, som for eksempel rengøring, der har givet tryk på de Arbejdsmedicinske Klinikker. Det oplever man blandt andet hos 3F i Kalundborg, hvor rengøringen allerede er blevet udliciteret, siger Gunver Jensen, der er faglig sekretær.

– Vi har anmeldt utrolig mange tilfælde til de Arbejdsmedicinske Klinikker. Og det bekymrer mig voldsomt, at klinikkerne nu går videre med sagerne og anmelder dem til Arbejdstilsynet.

Overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Slagelse, Tine Erichsen, bekræfter, at der er et stigende antal henvendelser på grund af arbejdsvilkårene efter udliciteringen.

– Og vi har anmeldt flere af dem til Arbejdstilsynet, siger hun til DR Sjælland.

I Arbejdstilsynet ønsker man ikke at udtale sig om, hvorvidt man er gået videre med sagerne. Men meget få procent af de psykiske skader, som for eksempel stress eller depression, anerkendes i dag som arbejdsskader.

– De seneste tal for 2012 viser, at 5,3 procent af arbejdsskaderne skyldes stress og depression. Men når de seneste tal viser, at 21 procent forlader arbejdsmarkedet før tid på grund af psykiske sygdomme, så er der er jo ikke sammenhæng mellem de tal, siger Ida Bang.

Den holdning deler arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen. Når han ser på de nye tal fra 3F, så mener han, at det samfundsmæssigt er dyrere.

– I stedet for at gå efter nogle kortsigtede gevinster via udlicitering, hvor mange oplever, at de skal løbe hurtigere og hurtigere, bør man kigge mere samlet på det, siger han til DR Sjælland.

Fleming Ibsen mener, at det er bedre for alle parter, hvis borgeren bliver på arbejdsmarkedet til pensionsalderen og ikke dropper ud på grund af fysisk eller psykisk nedslidning.

– Det fører til skader for arbejdskraften, hvis der er mere fysisk og psykisk nedslidning. I sidste instans vil det føre til store omkostninger for samfundet og for arbejdskraften, siger arbejdsmarkedsforskeren, der taler om begrebet “livsindkomst”.

3Fs rundspørge er lavet blandt 1430 rengøringsassistenter, hvoraf 57 procent har valgt at forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen. 46 procent af de adspurgte svarer, at de føler sig fysisk slidt ned, mens det er 21 procent, der føler sig psykisk udkørt. Begge grupper peger især på travlhed, som den vigtigste årsag.