Terrordømte Anders Breivik udmatter fængselsbetjente


Arkivfoto


Det er ikke kun sikkerhed, der er årsag til, at norske Anders Behring Breivik bliver flyttet fra det ene fængsel til det andet, mens han afsoner sin dom for terror og massemord.

Breivik udmatter også de ansatte i fængslerne, så de er nødt til at blive aflastet, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Derfor er Anders Breivik blevet overført fra Ila Fængsel til Skien Fængsel og tilbage igen et par gange siden 2012.

Officielt lyder forklaringen, at sikkerhed er hovedårsagen til, at han uden varsel kan sendes af sted igen, skriver VG, men flere kilder med indgående kendskab til Breiviks afsoning i fængslerne bekræfter uafhængigt af hinanden, at en medvirkende årsag til de mange flytninger er, at hans fangevogtere bliver udmattede af arbejdet.

Ifølge VG er de ansatte påvirkede af, at Breivik ikke viser nogen tegn på at angre sine gerninger.

I juli 2011 stod han bag det værste terrorangreb på norsk jord siden Anden Verdenskrig. Otte mennesker omkom i Oslo, efter at Breivik detonerede en kraftig bombe i byens regeringskvarter.

Herefter tog han videre til øen Utøya, hvor han begik en massakre mod deltagerne på en politisk sommerlejr. 69 mennesker blev dræbt på øen.

Ifølge norske medier bliver de betjente, der hver dag bevogter Breivik, også udmattet af, at han er manipulerende. Dertil kommer, at det er en stor belastning for de ansatte, at massemorderen modtager og skriver mange breve, som alle skal gennemgås.

Breiviks advokat, Geir Lippestad, erkender over for VG, at det ikke er en helt almindelig fange, fængselsbetjentene har ansvaret for.

– Vi har forståelse for, at fængslerne kan opfatte Breivik som en krævende fange, siger Lippestad og tilføjer:

– Han får mange breve og mange forespørgsler om besøg. Han skriver til pressen og folk, som skriver til ham. Han ønsker også at danne sit eget politiske parti, men han har ikke en person, som vil hjælpe ham med at stifte det.

Advokaten oplyser samtidig, at forsvarerne vil gå rettens vej for at få ændret i de stramme regler om isolation samt brev- og besøgskontrol, som Breivik er underlagt.

Anders Behring Breivik blev idømt 21 års forvaring i 2012.

/ritzau/NTB