Arkivfoto
Australske læger siger fredag, at de har foretaget transplantationer af tre hjerter, der ikke har slået i adskillige minutter. Transplantationerne er ifølge lægerne historiske og kan potentielt ændre den måde, organer bliver doneret på.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre‘
Indtil nu har læger kun kunnet transplantere hjerter, der stadig slog, fra patienter, der er erklæret hjernedøde. Derefter har man typisk lagt de transplanterede hjerter på is og skyndt sig hen til modtagerne med dem.
Men lægerne på St. Vincents-hospitalet og Victor Chang Cardiac Research Institute i den australske storby Sydney har nu udviklet en teknik, der betyder, at hjerter, som ikke har slået i op til 20 minutter, kan transplanteres ind i patienter.
Indtil videre har tre personer modtaget hjerter på den måde. To af patienterne har det fint, mens den tredje stadig modtager intensiv behandling.
– Det er de eneste tre i verden, siger Kumud Dhital, der er professor på University of New South Wales i Sydney.
Teknikken handler om, at donorhjerterne overføres til en bærbar maskine, der er kendt som “hjerte i en boks”, hvor de bliver anbragt og holdes varme til senere brug.
– Gennembruddet er et kæmpe skridt i kampen mod mangel på organer, siger Peter MacDonald, der er medicinsk direktør på St. Vincents Hjertetransplantations-afsnit.
Michelle Gribrilas var den første patient, der modtog et hjerte med den nye teknik.
– Jeg er en helt anden person. Jeg føler mig som en 40-årig. Jeg er meget heldig, siger den 57-årige Gribilas.
/ritzau/AFP