Arkivfoto
Udbyttet kan være unikt, og straffen minimal.
Hackere aflurer, stjæler, kopierer eller ødelægger data og fortrolige oplysninger fra danske myndigheder, virksomheder og organisationer. Og problemet er så omfattende, at der de seneste år er registreret, hvad der svarer til et angreb om ugen i Danmark, skriver Berlingske.
Siden januar 2010 er der konstateret 1200 cyberangreb eller såkaldte sikkerhedshændelser mod offentlige myndigheder og organisationer, viser nye tal fra Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste. En fjerdedel betragtes som “alvorlige”, hvilket modsvarer et alvorligt hackerangreb om ugen rettet mod Danmark.
Men mens problemet vokser, undervurderer vi truslen fra angrebene, lyder det fra Thomas Lund-Sørensen, chef for CFCS.
– Den rigtig store svaghed er, at der ikke er tilstrækkelig opmærksomhed omkring omfanget af truslen fra cyberangreb. Derfor er vi relativt dårligt rustede til at modstå angrebene. Hvis man erkender, at det rent faktisk foregår, og myndigheder og virksomheder bliver mere bevidste om, hvilke data der er interessante for hackere, ville man også kunne øge it-sikkerheden, siger han til Berlingske.
Både danskerne og landets sikkerhed står for skud med angrebene, og den største trussel kommer fra statslige ellers statsstøttede professionelle hackere i udlandet. De er ofte ude efter forretningshemmeligheder eller fortrolige oplysninger fra myndighederne.
Samtidig går hackerne bag angrebene i cyberspace ofte fri, hvilket kan risikere at gøre den kriminelle metode endnu mere udbredt.
– Som det er nu, er det billigt, effektivt og ret risikofrit at hacke. Derfor anser vi truslen fra hackere for at blive større og større, siger Thomas Lund-Sørensen til avisen.
Politiets efterforskning ender eksempelvis ofte blindt med en falsk IP-adresse i udlandet eller manglende beviser.
/ritzau/