Modelfoto
Det er ulovligt, hvis man undersøger, om naboen er blandt dem, der har fået billeder hacket fra billeddelingstjenesten Snapchat. Det fastslår ekspert i strafferet Lars Bo Langsted overfor Ritzau.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigtIfølge en gruppe hackere på hjemmesiden 4chan bliver der søndag offentliggjort 200.000 billeder og flere tusinde videoer fra Snapchat. Billederne og videoerne er angiveligt stjålet fra en app’en Snapsaved, der kan gemme filer sendt i Snapchat.
Og fordi de er stjålet, vil det også være ulovligt, hvis man søndag forsøger at finde billederne for at se, om man kender nogle af de hacker-ramte. Det vurderer Lars Bo Langsted, der er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.
Han henviser til straffelovens paragraf 264 c, hvor det fremgår, at det er ulovligt at stjæle billederne og videoerne gennem hacking, og at det er ulovligt at opsøge billederne og videoerne, hvis man ved, at de er frembragt på ulovlig vis.
– Det er som udgangspunkt også ulovligt at skaffe sig oplysninger, der er kommet til ved hjælp af hacking, siger Lars Bo Langsted.
Termen “at skaffe” skal forstås som aktivt at opsøge oplysningerne, på trods af at man ved, de er ulovligt fremskaffet.
Lars Bo Langsted slår også fast, at selve hackningen af billederne er ulovlig.
– Der ligger noget strafbart i at viderebringe billeder af folk i tydeligvis private situationer.
Ritzau har talt med it-ekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS, der har set det hackede materiale, og han bekræfter, at det er seksuelle aktiviteter på noget af materialet.
Halvdelen af Snapchats brugere er mellem 13 og 17 år, og der er derfor en mistanke om, at materialet kan kategoriseres som børneporno.
De hackede billeder og videoer stammer ifølge den norske avis Dagbladet hovedsageligt fra danskere og nordmænd.
/ritzau/