Falskmøntner: Forsøgte at veksle for 75660 kroner i Nationalbanken


Arkivfoto


Københavns Politi har rejst tiltale mod en 30-årig kinesisk mand, som angiveligt forsøgte at veksle falske ti- og tyvekroner til en værdi af 75.660 kroner i Nationalbanken 30. juli.

Banken tog imod pengene, men kineseren fik dem formentlig aldrig udbetalt.

LÆS OGSÅ: Udlændinge fængslet: Havde falske mønter for 300.000
Så var der mere held ifølge anklageskriftet, da kineseren besøgte et vekselbureau kort efter. Her vekslede han ifølge politiet 12.997 kroner i falske danske mønter til amerikanske dollar.

Hotel Copenhagen Strand havde også besøg af den kinesiske mand ifølge politiet. Her forsøgte han angiveligt at betale med 34 falske tyvekroner i hotellets reception. Det lykkedes dog ikke, fordi hotellet ikke ville tage imod mønterne.

For nylig blev en 54-årig britisk mand og en 47-årig kvindelig kineser varetægtsfængslet for at være i besiddelse af falske 2-kroner, 5-kroner, 10-kroner og 20-kroner til en samlet værdig af mindst 280.000 kroner, som de også forsøgte at veksle i Nationalbanken i København.

I stedet for at efterkomme ønsket om at veksle de mange mønter besluttede Nationalbankens personale at tilkalde politiet, og kvinden og manden blev anholdt.

Den varetægtsfængslede mand, er den samme forretningsmand, som i en artikel i Politiken sidste år, tilkendegav at være forhandler af såkaldte skrotmønter fra Kina.

Avisen mødte ham, mens han overværede en retssag i København mod to kinesere, som blev frikendt for netop at veksle skrotmønter.

Kineserne køber gammelt skrot for at udvinde værdifulde metaller, og i bunden af biler og både ligger mønterne under for eksempel måtter. Mønterne bliver samlet ind og handlet i blandt andet Shanghai, fortalte forretningsmanden.

Den nu fængsledes mand fortalte, at han samarbejdede med en møntgrossist i Kina, og at han lå inde med danske mønter til en værdi af 10-13 millioner kroner.

Sidste år sagde den britiske mand til Politiken, at han ville tage kontakt til Nationalbanken. Det er uvist, om han gjorde det, men uanset hvad, så fattede banken mistanke.

Inden for den senere tid har politiet afsløret flere udlændinge med falske danske mønter.

I april blev en mand fra Sydkorea således anholdt, efter at han i en filial af Jyske Bank havde forsøgt at veksle over 16.000 kroner i falske 10’ere.

Sagen mod den 30-årige kineser skal for retten i København 7. november.

/ritzau/