Arkivfoto
Trods adskillige forsøg er det endnu ikke lykkedes for Københavns Politi at finde frem til to betjente, der befandt sig i Kongens Have i juni 2012.
De var med til at beskytte den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, der var på besøg. Og de greb tilsyneladende ind over for en Tibet-sympatisør, fordi han ville vifte med det tibetanske flag.
Politiet håber, at betjentene dukker op og afgiver forklaring i en retssag i Østre Landsret i november. Dommerne skal afgøre, om politiet overtrådte loven ved at frihedsberøve manden med flaget.
På Politigården er man frustreret over situationen.
– Vi gør, hvad vi kan, for at finde frem til dem, siger ledende politiinspektør Mogens Lauridsen.
Betjente fra flere forskellige politikredse var på arbejde i anledning af præsidentbesøget, men anmodninger til politikredsene har altså ikke givet resultat.
Senest er der i en såkaldt intern rundkastning udsendt fotos af de to politifolk. Billederne er stillet til rådighed af Støttekomiteen for Tibet.
– De er af god kvalitet, så vi er lidt overraskede over, at det ikke har givet resultat endnu, siger Mogens Lauridsen.
Billederne bringes på en slags hjemmeside, som udelukkende er tilgængelig for politiet, oplyser han.
– Vi har ingen interesse i, at de ikke findes, for vi vil ikke mistænkeliggøres for at dække over noget, fastslår Mogens Lauridsen.
Torsdag kom det frem, at Rigspolitiet og Politiforbundet anbefaler, at betjente får numre på uniformen, så de nemmere kan identificeres.
Hvis numrene var blevet indført før 2012, kunne det måske have hjulpet politiets eftersøgning i Tibet-sagen, lyder det fra Mogens Lauridsen.
Manden i parken, Thomas Götz, har sagt, at han var frihedsberøvet i en time. Og den eneste årsag var, at han ville vifte med flaget, har han fortalt.
Indgrebet var ulovligt, og det var også i strid med menneskerettighederne, har Københavns Byret slået fast.
Til gengæld var politiets håndtering af fem andre Tibet-aktivister lovlig, hedder det i dommen, som altså er anket til landsretten. Københavns Politi vil frifindes på alle punkter.
Aktivisterne har berettet om, at betjentene havde svært ved at acceptere, at Tibets flag blev set på gaderne 15. juni 2012.
Under retssagen er det kommet frem, at PET inden besøget orienterede Københavns Politi om, at kineserne meget nødigt ville tabe ansigt.
/ritzau/