Arkivfoto
Endnu en bank er i dag på anklagebænken i en sag om ulovlig påvirkning af kursen på et værdipapir.
Ringkjøbing Landbobank gjorde sig skyldig i kursmanipulation, da banken i december 2011 var alt for hjælpsom over for en kunde, påstår Bagmandspolitiet.
Også firmaet og dets direktør er tiltalt i sagen. En ansat i banken risikerer ligesom direktøren at blive idømt fængsel.
Sagen er noget mindre end de øvrige kendte straffesager mod pengeinstitutter og kan klares over fire dage i Retten i Herning.
Manøvren bestod i via Nasdaq Omx i København at købe for 30.000 kroner i en virksomhedsobligation.
Handlen blev gennemført på den sidste handelsdag i 2011, den 30. december. Betydningen var stor for kunden, et anpartsselskab i Vildbjerg. Selskabets værdier steg med cirka 13 millioner kroner.
Den senest noterede kurs var 1,1, da selskabet besluttede sig for at købe til kurs 30, har Bagmandspolitiet hæftet sig ved.
Imidlertid er det ikke særligt mystisk, lyder det fra selskabets og direktørens forsvarer. Han lægger vægt på, at obligationen forinden var blevet udbudt af en sælger til kurs 73.
– Det er vel ikke så mærkeligt, at man brugte den jyske nationalfugl – og slog halv skade, siger advokat Jakob Arrevad.
Derimod hævder Bagmandspolitiet, at kurs 30 var kunstigt høj, og at markedet dermed blev ført bag lyset.
Ifølge vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen kan sagen besvare spørgsmål om bankers forhold til deres kunder.
– Lovgivningen siger, at en bank ikke kan straffes, hvis den passivt og loyalt udfører en kundes ordre – og hvis den bagefter laver en indberetning til myndighederne, såfremt handlen forekommer mistænkelig.
– I dette tilfælde mener vi, at banken bistod kunden med råd, dåd og vejledning og dermed decideret har medvirket til kursmanipulation, siger vicestatsadvokaten.
Omvendt har Ringkjøbing Landbobank i sommer erklæret, at “ingen i banken har medvirket til kursmanipulation” – og op til retssagen i Herning har bankens advokat, Lotte Eskesen, ikke yderligere kommentarer.
/ritzau/