Regeringen vil indsætte kampfly og soldater mod IS


Arkivfoto


Danmark optrapper nu for alvor indsatsen mod Islamisk Stat. Statsminister Helle Thorning-Schmidt orienterer i øjeblikket Folketingets partier om, at regeringen vil sende syv kampfly mod Islamisk Stat, erfarer Ritzau.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Derudover lægger regeringen opsigtvækkende også op til at sende danske soldater af sted, der skal rådgive irakiske kurdere, erfarer Ritzau.

Dermed vil Danmark få soldater på landjorden i Irak. Der er formentlig tale om specialstyrker som jægersoldater eller frømænd, der skal hjælpe med at uddanne de irakiske kurdere, som kæmper i frontlinjen mod Islamisk Stat i Nordirak.

Der er til gengæld ikke udsigt til, at de danske soldater selv skal kæmpe mod Islamisk Stat.

De danske kampfly bliver indsat mod mål i Irak, men regeringen lægger ifølge Ritzaus oplysninger op til, at flyene ikke får lov til at bombe i Syrien.

Internt i regeringen har De Radikale talt imod at bombe i Syrien, fordi partiet ikke mener, at det folkeretslige grundlag er klart nok.

I Irak har regeringen derimod selv bedt om international hjælp, hvilket fjerner tvivlen om, hvorvidt danske kampfly kan gå på vingerne for at ramme IS-bastioner i landet.

Danmark har tidligere sendt seks kampfly af sted til missionen i Libyen, hvor to var i reserve. Også denne gang er det meningen, at fire kampfly skal være på vingerne. Denne gang vil der dog være tre fly i reserve.

Regeringen lægger op til, at indsatsen i første omgang kan vare op til 12 måneder.

Selvom det danske kampfly-bidrag kan synes beskedent i omfang, viste missionen i Libyen, at selv ganske få kampfly kan have en meget stor effekt. De seks danske kampfly, der i 2011 blev indsat mod Gadaffi-styret i Libyen, fløj på syv måneder 600 missioner og kastede 923 præcisionsbomber.

Dermed var Danmark et af de lande, som bombede mest i Libyen. Libyen-krigen kostede de danske skatteydere over 600 millioner kroner.

/ritzau/