Danskere tilbudt penge for at fuske med kampdata


Arkivfoto


Matchfixing er efterhånden et kendt problem i sportens verden og også i Danmark. Men nu er der opstået en nemmere og mere sikker form for fodboldfusk – tilsyneladende også i Danmark.

Like localeyes.dk på Facebook

I stedet for at manipulere selve kampene ved hjælp af korrupte spillere eller dommere er kriminelle bagmænd begyndt at fifle med indrapporteringer fra opgørene, skriver Politiken.

– Det er blevet en almindelig måde at fixe fodbold på. Faktisk er det lettere at gøre, da man ikke behøver bekymre sig om selve kampen.

– Det er en billig, let og sikker måde at fixe på, siger forfatter og en af verdens førende matchfixingeksperter, Declan Hill, til Politiken.

Talrige firmaer lever af at opdatere fra opgør helt ned til dansk serieniveau, så diverse bookmakere har mulighed for at udbyde en række spil. Man kan eksempelvis satse penge på resultatet, antal hjørnespark eller næste mål.

For de kriminelle er fidusen så at bestikke eller presse den person, der opdaterer live fra kampene til at indrapportere et forudbestemt antal gule kort.

– Det er et udbredt og fremspirende problem, siger Fred Lord, leder af antikorruptionsenheden ved International Centre for Sport Security (ICSS), til avisen.

Politiken har kendskab til fire danske kampmeddelere, der har modtaget tilbud om at tjene gode penge for at fuske med indrapporteringen.

– Så vidt jeg husker, snakkede han om, at jeg kunne tjene 20-30.000 kroner – det er altså mange penge i forhold til, hvad det giver at rapportere fra et opgør, siger en kampmeddeler, der ønsker anonymitet, da samme mand også har truet ham.

At Danmark er under angreb af den form for fodboldfusk, bekræfter Henrik Radich Otkjær, der leder sikkerhedsfirmaet SOF Academy og rådgiver danske idrætsforbund om matchfixing:

– Jeg har talt med flere danske meddelere, der er blevet kontaktet af udenlandske mænd, som har forsøgt at bestikke danskerne til at indberette forkerte hændelser eller forsinke dem. Det kan både ske via sms, Facebook eller ansigt til ansigt.

/ritzau/