Kult-hacker skal vidne i den store hackersag


Arkivfoto


Lige som sports- og musikverdenen har sine store internationale stjerner, så findes der også store navne blandt den gruppe af mennesker verden over, for hvem internettet er stedet, hvor det sner.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

En af de største er 31-årige Jacob Appelbaum – i internetkredse kendt som ioerror. Fredag møder han op i Retten på Frederiksberg for at vidne i den hidtil største sag om hacking af offentlige registre herhjemme.

I sagen er den svenske internetaktivist og hackerdømte Gottfrid Svartholm Warg sammen med danske JKT tiltalt for at have hacket blandt andet CPR-registret og flere politiregistre, som blev opbevaret på et dataanlæg hos virksomheden CSC i Valby.

LÆS OGSÅ: Tiltalen er klar i Danmarks største hackersag
LÆS OGSÅ: Hackersag endt i perfid ordkrig
Jacob Appelbaum er forsvarernes vidne, og han har tidligere vidnet til fordel for Warg, der i en lignende svensk sag blev delvist frifundet.

Det skete blandt andet på baggrund af Appelbaums forklaring om, at man ikke kunne udelukke, at Wargs computer blev fjernstyret.

Samme påstand har Warg fremsat i den danske hackersag, og hans chance for at blive frifundet er, om retten vil tro på den forklaring.

Jacob Appelbaum beskrives i utallige artikler på nettet som alt fra en kultfigur i hackerkredse til it-sikkerhedsekspert. Også betegnelsen “hacktivist” – en blanding af “hacker” og “aktivist” – bliver brugt om Appelbaum.

Han er blandt andet kendt for at have ageret stedfortræder for den efterlyste stifter af whistleblower-foretagendet WikiLeaks, Julian Assange. Det skete på en hackerkonference i New York i 2010.

På det tidspunkt var Assange gået under jorden af frygt for at blive anholdt og udleveret til Sverige og siden USA, hvor Assange frygter at blive genstand for anklager om spionage.

Appelbaum er også kendt for at have kontakt til verdens vel nok mest berømte whistleblower, Edward Snowden. Det siges, at Appelbaum har adgang til i hvert fald en del af de hemmelige dokumenter, som Snowden har kopieret fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Da Snowden i 2013 modtog en whistleblowerpris ved et arrangement i Tyskland, var det da også Appelbaum, som gik på scenen og holdt takketalen på vegne af Snowden.

Mest berømt er Appelbaum måske for sin rolle som udvikler og talsmand i det såkaldte Tor-projekt – et frivilligt netværk mellem computere over hele verden.

Netværkets formål er at sikre, at borgere kan færdes anonymt på nettet uden at risikere at blive overvåget af for eksempel efterretningstjenester som NSA.

Anklagemyndigheden har i sagen protesteret mod Appelbaum som vidne, men retten har valgt at følge forsvarernes ønske.

/ritzau/