Arkivfoto
Det er en myte, at unge ofte er påvirket af hårde, ulovlige stoffer som kokain eller ecstasy, når de går til fester, i byen eller hænger ud på gaden om natten, skriver Politiken onsdag.
Nye data fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at blot 3,9 procent af de unge under 25 år har taget et hårdt stof – alt andet end hash – inden for det seneste år.
Og andelen omfatter både unge med et misbrug og unge, der blot har prøvet eksempelvis kokain en enkelt gang. Brugen af kokain har som alle andre hårde stoffer været faldende siden 2008.
– Når mediehistorier fører til en generel opfattelse af, at almindelige danske unge vælter sig i hårde stoffer i ny og næ, tror man som forældre måske, at det er et ungdomsvilkår, der kan ramme ens eget barn. Og det er skidt, for det kan skabe frygt og mistillid, siger Kari Grasaasen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, til Politiken
Mads Uffe Pedersen, der er professor på Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet forklarer over for Politiken det generelt lave forbrug med, at de fleste stoffer op gennem 00’erne gik fra at være “lidt spændende blandt mange unge til at være mere taberagtigt”.
– De unge blev klar over, at det rent faktisk var farligt. Der kørte mange kampagner og mediehistorier om stoffernes negative konsekvenser. Samtidig blev forældrene nok også i højere grad opmærksomme, og de skal derfor også have en stor del af æren, siger professoren til Politiken.
Udbredelsen af hash er imidlertid stor. Tallene viser, at 23,9 procent af de unge under 25 år har taget hash inden for det seneste år. Et tal, der er steget siden slutningen af 00’erne.
/ritzau/