Advokat: Inddrager Islamisk Stat i retssag i Københavns Byret


Arkivfoto


Kort før lukketid i en stor straffesag om millionstøtte til PKK ønsker en af forsvarerne at få inddraget de aktuelle krigshandlinger i det nordlige Irak.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Flere staters opgør med den militante bevægelse Islamisk Stat er relevant at få belyst i Københavns Byret, mener advokat Gert Dyrn.

Han repræsenterer en af de 10 kurdiske mænd, som er anklaget for have indsamlet op mod 140 millioner kroner til PKK. Dermed skal mændene have støttet terrorisme, lyder påstanden.

PKK optræder på USA’s og EU’s terrorlister. Men der er forlydender om, at PKK indirekte er ved at indtage en rolle som Vestens allierede i kampen mod IS.

Tirsdag ventes det at blive diskuteret i byretten, om det højaktuelle emne skal på bordet i sidste øjeblik.

Nemlig ved at indkalde lektor Daniella Kuzmanovic og seniorforsker Lars Erslev Andersen som vidner – selv om de tidligere har afgivet forklaring under retssagen.

– Jeg vil gerne have belyst, hvilken betydning den nye udvikling har for Tyrkiets forhold til PKK, forklarer advokat Gert Dyrn.

En af anklagerne har dog i Politiken forleden understreget, at sagen i retten drejer sig om indsamling af penge frem til 2012 og altså ikke handler om de aktuelle begivenheder. Dertil kommer, at Vestens støtte til kurderne i Nordirak ikke er ensbetydende med støtte til PKK.

Hertil siger Gert Dyrn, at det alligevel er relevant at få frem, hvor flydende forskellige staters forhold til PKK er.

– Hvis man pludselig står i en situation, hvor PKK bliver legitimeret som forhandlingspartner af Tyrkiet, er det efter min opfattelse væsentligt.

– Det vil være mærkeligt at få dømt 10 private borgere for at have indsamlet penge til PKK, hvis PKK er på vej ind i varmen.

– Hvor man normalt har en fast kategori inden for strafferetten – et drab er et drab, et røveri er et røveri – så er denne sag mere flydende. Er PKK terrorister eller er de ikke? Vi er inde i en bund og grund politisk proces, som man fordrer, at juraen tager stilling til.

– Risikoen er, at man har spændt domstolene for en politisk vogn, mener advokat Gert Dyrn.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har om indsættelse af et Hercules-fly fastslået, at det ikke skal flyve våben til PKK – men derimod til den regionale kurdiske ledelse i Irak.

/ritzau/