Det var et af naturens luner, at himlen åbnede sig over København og sendte usædvanligt voldsomme regnmængder ned over byen natten til søndag. Meteorologerne hos DMI var ikke forberedt på det voldsomme skybrud, lyder det fra vagtchef Jørn Thomsen hos DMI.
– Det er en fejl, at mennesket tror, at videnskaben kan forudsige alt. Det er ikke tilfældet, selvom vi prøver så godt som muligt. Vi var godt klar over, at der kom regn og torden hen over Danmark, men lige præcis den lokale hændelse var umulig at forudsige.
– Det må vi erkende. Så langt er vi slet ikke i vores udvikling af vejrprognoser, siger Jørn Thomsen.
Københavnerne er søndag vågnet op til oversvømmelser mange steder, ligesom tog, metro og vandforsyning blandt andet er påvirket af skybruddet.
Natten til søndag faldt mellem 50 og 100 millimeter regn i hovedstadsområdet over en periode på tre til seks timer. Enkelte steder var regnmængden på over 100 millimeter. Heller ikke DMI selv gik fri for vandmasserne. Her faldt 119 millimeter regn, og det var nattens højeste måling.
– Det er usædvanligt, siger DMI’s vagtchef om nattens pludselige vandmasser, og meteorologerne kan ikke give en sikker forklaring på, hvorfor regnvejret udviklede sig til det kraftige skybrud.
– Vi kan ikke sige det med sikkerhed, men vi tror, at havtemperaturen i Øresund har haft en betydning. Det kan også have en ekstra effekt, at storbyen er varm, siger han.
Søndag fortsætter regnen formentligt over hele landet, men DMI forventer ikke, at nattens vejrfænomen gentager sig.
DMI advarer dog især om risiko for kraftig regn i København og Nordsjælland, Midtsjælland, Stevns, Faxe Kommune og Odsherred Kommune.
Der kan stedvis falde mellem 30 og 50 millimeter regn, og det giver risiko for oversvømmelse af lavtliggende områder og kældre, vand på kørebaner og nedsat sigtbarhed.
/ritzau/