Foto:: CAPNI (Christian Aid Program)
Der er dansk hjælp på vej til det urohærgede Irak, hvor hundredtusinder af flygtninge har søgt tilflugt for at komme væk den militante oprørsgruppe Islamisk Stat (IS).
Første hold af en gruppe specialister fra nødhjælpsorganisationen Mission Øst er fredag ankommet til Erbil i det nordlige Irak for at sørge for vand, mad og tag over hovedet til så mange som muligt.
Ifølge læge og generalsekretær i Mission Øst Kim Hartzner er situationen håbløs for de mange flygtninge. De heldigste har fået tag over hovedet i for eksempel nogle af de lokale kirker. De mindre heldige bor på gaden under åben himmel.
– Vi har haft mulighed for at tale med flere kristne familier. De kommer fra Mosul eller nogle af de omkringliggende byer, og alle har stort set samme historie.
– Da IS kom i juni, fik de valget mellem at omvende sig til islam, give IS penge eller forlade området. Langt de fleste flygtede, men IS stillede sig uden for byerne og plyndrede alt, de havde med sig. Værdigenstande, tøj, møbler. De har mistet alt, siger Kim Hartzner.
Mange af flygtningene er taget til byerne Erbil og Dohuk i den kurdiske del af Irak. Mission Øst samarbejder med den syrisk-ortodokse kirke, hvor især mange kristne fordrevne i øjeblikket har søgt tilflugt.
I første omgang er en fortrop ankommet med tre mand fra organisationen, som sammen med en lokal tolk skal forberede indsatsen i området, hvor Mission Øst har arbejdet tidligere. I næste uge slutter endnu et team med omkring syv nødhjælpsarbejdere sig til.
Også Beredskabsstyrelsen sender fredag en ekspert til byen Erbil i det nordlige Irak, hvor FN koordinerer katastrofehjælp til regionen. Den danske ekspert skal hjælpe med at skabe overblik over, hvordan nødhjælpen skal fordeles i området.
Den humanitære krise i Irak eskalerer som følge af den væbnede konflikt, der har bredt sig hastigt over de seneste måneder, lyder det fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.
– Situationen i Irak udvikler sig dramatisk, og jeg er glad for, at Beredskabsstyrelsen hurtigt kan rykke ud og bidrage til, at de humanitære organisationer kan hjælpe de mange flygtninge i området, siger Nicolai Wammen.
FN vurderer, at 1,2 millioner mennesker siden januar er fordrevet fra deres hjem. Dertil kommer mere end en million internt fordrevne og mere end 200.000 flygtninge fra det borgerkrigshærgede naboland Syrien, der har søgt tilflugt i Irak.
/ritzau/