Arkivfoto
Hvor nogle udsatte mennesker tidligere satte sig på hovedgaden med hatten i hånden, når alle muligheder var udtømte, bruger flere i dag de sociale medier som platform til at bede om akut hjælp.
Det melder en række eksperter, som hver især har observeret fænomenet, skriver Jyllands-Posten.
– Mulighederne for at tigge er selvsagt blevet større med de sociale medier, som i stigende grad bliver brugt til alt muligt andet end positiv selvfremstilling. Flere og flere tør være sårbare på Facebook, og vi vil bestemt se denne tendens vokse i de kommende år, siger lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Jesper Tække til avisen.
Jesper Tække har forsket i de sociale mediers rolle i samfundet, og han kalder tendensen for “moderne tiggeri”.
Sociale medier er ifølge ham og lektor ved Aarhus Universitet Dorthe Refslund Christensen, der har forsket i brugen af sociale medier i forbindelse med sorg, gunstige for mennesker i nød, fordi man på eksempelvis Facebook kan iscenesætte sit råb om hjælp på en mere nuanceret måde.
At spørge om hjælp så direkte på de sociale medier viser, at vedkommende tør udstille sin sårbarhed, og det vækker større genkendelse og gavmildhed, vurderer Dorthe Refslund Christensen.
Samtidig kan man forklare, at man er alene med to børn, eller ikke har råd til at købe mad til familiens hund.
Der er ingen opgørelse over, hvor mange danskere, der beder om hjælp på de sociale medier, men eksperterne forventer, at fænomenet vil tage til.
/ritzau/