Kom ikke på hospitalet i weekenden: Dobbelt så høj risiko for at dø


Arkivfoto


Det er risikofyldt at blive indlagt på hospitalet i weekender og ferier.

Det viser et stort forskningsprojekt, som overlæge Flemming Madsen, Allergi og Lungeklinikken i Helsingør, har lavet.

– Der er over dobbelt så høj dødelighed i weekender og ferier i forhold til hverdage. Det er en kolossal forskel, siger han til Metroexpress.

Flemming Madsen har undersøgt 2,65 millioner indlæggelser i perioden 1995 til 2012, og projektet er offentliggjort i tidsskriftet “Health Affairs” i juli 2014.

Den såkaldte weekendeffekt har været kendt i årevis i sundhedssystemet.

– Det er noget, vi har prøvet at råbe op om internt i systemet i mange år. Men alligevel sænker man tilstedeværelsen af læger og sygeplejersker i weekender og ferier. Derfor har jeg valgt at dokumentere problemet via hårde data, som død er, siger han til avisen.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, tager undersøgelsen og emnet meget alvorligt.

– Patientsikkerheden og kvalitet på sygehusene står øverst på regionernes dagsorden lige nu. Det kan godt være, det kræver investeringer, men det må vi se på. Heldigvis lyder det som om, at regeringen lige nu er med på, at der er brug for flere ressourcer i sundhedsvæsnet, siger han.

Hos Danske Patienter er der ingen forståelse for, at hospitalerne skærer så hårdt i akutberedskabet i weekenderne, at dødeligheden fordobles.

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, kalder den høje dødelighed “helt uholdbar”, mens Dansk Sygeplejeråd ikke er overrasket over, at jo færre sygeplejersker der er på arbejde, jo flere fejl er der.

Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF, vil have en redegørelse fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der kan kortlægge, hvad der gør, at dødeligheden er så høj i weekender og ferier.

– Derudover må ministeren invitere til et dialogmøde med regionerne, læger og sygeplejersker for at diskutere, hvordan vi kan løse problemet. Vi skal handle, siger hun.

/ritzau/