Mange ældre frygter identitetstyveri


Jo ældre man er, jo mere bekymrer man sig om, at ens personlige oplysninger på nettet lander i forkerte hænder og misbruges af fremmede.

Like localeyes.dk på Facebook

Mens 45 procent af danskerne mellem 50 og 70 år er nervøse i større eller mindre grad, så gælder det kun 23 procent af de unge mellem 18 og 34 år.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.

Historierne om ugebladet Se og Hørs misbrug af ulovligt lækkede informationer om kendte og kongeliges kreditkort er alt sammen med til at gøre mange bekymrede for deres egne personlige oplysninger.

Det mener Jørn Guldberg, Ingeniørforeningens it-sikkerhedsekspert.

– Vi skal kunne have tillid til de systemer, der håndterer vores personfølsomme oplysninger. Virksomhederne gør normalt deres yderste for at beskytte oplysningerne.

– Men vi må også erkende, at der desværre kan være brodne kar, som vil bruge oplysningerne til at berige sig selv, eller ikke fik prioriteret kundernes sikkerhed tilstrækkeligt godt, siger Jørn Guldberg.

It-sikkerhedseksperten advarer mod, at manglende tillid bliver en barriere for, at især ældre tager nye systemer til sig og har glæde af dem i hverdagen. Som når danskernes kommunikation med de offentlige myndigheder i disse år bliver elektronisk.

Sidste år viste en rapport fra Københavns Universitet støttet af Det Kriminalpræventive Råd, at antallet af danskere, der udsættes for identitetstyveri, er stigende. Især yngre mænd. Sandsynligvis fordi de er blandt de mest aktive på nettet.

Selvom ældre er mindre udsatte, end de selv frygter, er det en god idé at tage nogle simple forholdsregler, ifølge jurist Ingrid Stokholm Lauridsen fra Ældresagen.

– Når man i forvejen er lidt uvant med brug af computere og internet, kan jeg godt forstå, at man bliver lidt utryg ved det, siger hun.

Som et helt basalt godt råd peger hun på at lave passwords med både tal og bogstaver og ikke bruge det samme password alle vegne.

/ritzau/