Det er en bakterie og ikke sælpest, der har slået over hundrede sæler ihjel ved Anholt, oplyser DTU Veterinærinstituttet efter at have obduceret fire af sælerne.
De seneste to uger er døde sæler i hobetal fundet på øens strande. Sælpest, som tidligere har ramt sælerne med store dødelige epidemier i Danmark og resten af Nordeuropa, var under mistanke, fordi det seneste udbrud er helt tilbage i 2002.
Men obduktionerne afslører nu, at der i stedet er tale om en bakterie, der har forårsaget en akut, voldsom og dødelig lungebetændelse hos sælerne.
– Sygdommen giver sælerne så megen blod i lungerne og ud af næsen, så de nærmest skummer over, siger specialkonsulent og dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet til Ritzau.
Selvom det lyder drabeligt, er sygdomsudbruddet langt mindre alvorligt, end sælpest ville være.
– Denne bakterie tager primært livet af svækkede og modtagelige dyr, mens alle sæler kan ramme af sælpest nu, fordi det er så længe siden et udbrud, at stort set ingen længere er immune, siger dyrlægen.
Bakterien, der har ramt sælerne, betegner hun som harmløs, indtil den lander hos et svækket dyr. Her har den gode smittevilkår, fordi dyrene i denne tid ligger tæt på land med deres unger og dermed let kommer til at smitte hinanden.
– Vi havde frygtet, at det var parasitter, der havde onduleret sælerne, fordi de i modsætningen til bakterien kan gives videre til næste generation og dermed betyde et hårdere slag på bestanden, siger Mariann Chriél.
– Bakterien her vil til gengæld rase ud, når den har ramt de mest svækkede og stressede dyr, og kommer ikke til tage livet af flere tusinde. .
Det seneste udbrud af sælpest i 2002 slog omkring halvdelen af de spættede sæler i Nordeuropa ihjel. Siden har bestanden af sæler imidlertid vokset sig stor igen. I Vadehavet menes der at være omkring 30.000 sæler og i Kattegat 15.000.
/ritzau/