Unfair dopingkontrol: Lars Bak er testet 17 gange i år


Der er tilsyneladende markant forskel på, hvor ofte Tourens ryttere bliver testet uden for konkurrence, og dermed er der også potentiel mulighed for, at nogle har større chance for at slippe godt fra snyd end andre.

Like localeyes.dk på Facebook

Eksempelvis har danske Lars Bak leveret hele 17 blodprøver siden februar, mens nogle af hans kolleger ifølge danskeren kun har haft “to-tre hjemmekontroller i karrieren, fordi de bor uden for lands lov og ret.”

Den danske rytter fra Lotto-Belisol har fået øje på et mønster, der går på, at antidopingmyndighederne i langt højere grad tester i områder, hvor der bor mange ryttere.

LÆS OGSÅ: Bjarne Riis: Jeg har taget doping
LÆS OGSÅ: Kyllingen får kort tur i gryden – dopingrabat i vente
Det gælder eksempelvis Luxembourg, hvor Bak bor, italienske Lucca og Girona i Spanien.

Antidoping Danmark (ADD), som står for test af danske atleter, anerkender, at der kan være et problem med ulige fordeling af test, fortæller direktør Lone Hansen.

Men det er noget, som antidopingmyndighederne på internationalt plan er opmærksomme på, og i Danmark er man løbende i gang med at ændre praksis.

– Der er ved at ske et paradigmeskift, men det er ikke slået igennem endnu. Det er en problematik, som vi drøfter i internationale fora. Men det tager nogle gange tid, før den slags slår igennem, siger Lone Hansen.

En af årsagerne til, at ryttere, der bor i et område befolket af mange andre professionelle bliver testet oftere, er simpel økonomi.

Det er dyrt at sende kontrollanter af sted, og man kan spare i de stramme budgetter ved at tage 10 personer på samme rejse, i stedet for at rejse ud til en person – for de samme penge.

– Det har også været sådan tidligere, at så tog vi til Lucca for at teste de danske ryttere. Men vi er i meget højere grad opmærksomme på det nu, og vi vil også gerne være mere uforudsigelige, siger Lone Hansen.

Lucca har i en årrække været den mest populære bopæl for danske cykelryttere, og der bor rigtig mange af deres udenlandske kolleger i området.

Lars Bak har aldrig oplevet at blive testet så meget, som han bliver i øjeblikket.

– Jeg må indrømme, at nogle af kontrollerne har været sådan, at de er kommet to gange inden for tre døgn, så tænker man, kan det være rigtigt. Men det er så deres måde at teste på, og man skal støtte det. Det er kun positivt, at vi bliver testet, siger Lars Bak.

– Men jeg håber, at de tester alle lige meget. Det kan jeg kun opfordre til.

Ifølge Lone Hansen forsøger man i højere grad at målrette kontrollerne mod de ryttere, hvis blodprofiler ser mistænkelige ud.

På den måde forsøger man at teste så intelligent som muligt, da det er meget omkostningsfuldt at sende kontrollanter ud i verden.

Sportschef i Danmarks Cykle Union, Lars Bonde, genkender det problem, som Lars Bak påpeger, at nogle ryttere slipper.

– Man kunne sagtens lave en kurve over, hvor langt rytterne bor væk, og hvor meget de så bliver testet. Og så kan man lave en tilsvarende over de enkelte landes antidopingmyndigheder og stille det op over for, om de opfylder egne og internationale mål.

– Så vil man se, at der er et misforhold, siger Lars Bonde.

/ritzau/