Når du kommer ind på en af landets akutmodtagelser, bliver du ofte modtaget af en studerende eller en nyuddannet læge. Især om natten, i weekender og ferier, skriver metroxpress.
Ifølge Sundhedsstyrelsen bør der altid stå en speciallæge i forreste række, men sådan er det ikke på 15 af landets 21 akutmodtagelser, viser ny rapport fra Sundhedsministeriet.
– Der er ingen akuthospitaler, der kan sige sig fri for, at de har studentervikarer ansat. Men det er et stort problem, når de alt for tit står alene med ansvaret om natten, i weekender og ferier. Et problem, som stiger, jo længere man bevæger sig væk fra universitetshospitalerne, siger læge Julie Mackenhauer, Dansk Selskab for Akutmedicin.
Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, savner da også flere speciallæger i vagt om natten, i weekender og ferier, så akutsyge patienter ikke mødes af medicinstuderende og unge læger alene på vagten:
– For selvfølgelig er der større risiko for at træffe en forkert beslutning, jo yngre du er i faget, og der ikke er en speciallæge lige i nærheden at spørge til råds, siger hun og appellerer til, at der bliver gjort noget.
Formanden for Foreningen af Danske Lægestuderende, Kasper Gasbjerg, bekræfter, at akutafdelinger ofte har læge-studerende ansat i vikariater:
– Jeg kender til flere steder, hvor studerende er i en funktion, som oprindeligt skulle varetages af en færdiguddannet læge eller en speciallæge, siger han til metroxpress.