Uskyldig rusker tremmer for røveri som ikke fandt sted


Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men er man først kendt skyldig i en forbrydelse, der viser sig at være ren fantasi, kan det tage måneder at få renset sit navn. Det viser en sag fra Odense ifølge Fyens Stiftstidende.

Sagen drejer sig om 42-årige Claes Toft Rasmussen, der er blevet dømt for røveri. I november fastslog Retten i Svendborg imidlertid, at røveriet aldrig fandt sted. Men Claes Toft Rasmussen venter fortsat på at blive renset.

Hans forsvarer, Niels Rex, mener, at sagen viser, at uskyldigt dømte lades i stikken.

– Da jeg begyndte som advokat, sagde min chef, at når vi opdager en fejl, indrømmer vi det og retter den hurtigst muligt. Men det er ikke den holdning, systemet har, siger forsvarsadvokaten til Fyens Stiftstidende.

Den Særlige Klageret afgør, om en straffesag kan genoptages, og i 2013 godkendte man her tre ud af 48 anmodninger. Ifølge klagerettens hjemmeside tager det i gennemsnit fem måneder at behandle sådanne anmodninger – med stor variation.

Det er alt for lang tid i sager med oplagt justitsmord, lyder det fra retsordførere fra begge fløje i Folketinget.

SF’s Karina Lorentzen foreslår en screeningsordning, så klageretten sætter oplagte sager forrest i køen. Og det er en god idé, mener Tom Behnke fra De Konservative.

– Jeg ved godt, at domstolene har mange sager, men det må være muligt at prioritere sager, hvor det er oplagt, at en person er uskyldigt dømt, siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil ikke kommentere sagen, men hendes partifælle Trine Bramsen, der er Socialdemokraternes retsordfører, afviser idéen om en screeningsordning.

Hun påpeger, at retsvæsnet allerede i dag skal prioritere presserende sager – som genoptagelsessager.

– Jeg skal gerne indskærpe over for domstolene, at oplagte sager skal hurtigt for retten, lyder det fra Trine Bramsen i Fyens Stiftstidende.

/ritzau/