Slavelignende forhold i Norge: 19 kroner i timen for bilvask


Politiet i Norge og landets arbejdstilsyn har afsløret omfattende mangler ved 100 bilvaskerier i landet. Mange ansatte arbejder under slavelignende forhold.

Like localeyes.dk på Facebook

– Vi har mødt folk, som tjener 19 kroner i timen (17,25 danske, red.), siger politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen til avisen Dagens Næringsliv.

Flere af de ansatte bor også på bilvaskerierne, har politiet og arbejdstilsynet afdækket i en to år lang operation med kodenavnet “Vaskebjørn”. Hidtil i år har tilsynet givet 390 påbud til bilvaskerier.

– Minimumskravene er ikke opfyldt i én eneste kontrol, siger Knut Morten Alvestad, inspektør i det norske arbejdstilsyn.

Han opfordrer kunderne til at tænke sig om, hvis de på et bilvaskeri bliver mødt af tre-fire personer, som kaster sig over bilen med klud og sæbe.

– Kunderne er ressourcestærke mennesker, som får vasket deres biler for 150 kroner. Hvor langt tænker vi? Vi står med et samfundsproblem, siger Alvestad.

– Ofte er bilvaskerne kommet ind i Norge fra Spanien og Italien med hjælp fra menneskesmuglere, siger han.

I mange tilælde er det personer med gæld, der bliver lokket med gode jobmuligheder. Derefter får de stukket en Ryanair-flybillet i hånden til en norsk lufthavn og ender med at vaske biler mod en elendig betaling, fortæller han.

– Jeg har tidligere brugt begrebet “moderne slaveri” om det, vi har set i byggebranchen. Nu ser vi et moderne slaveri inden for vedligeholdelse af biler, siger Alvestad.

/ritzau/NTB