Kontrakt afslører Ryanair-vilkår for stewardesser


Når stewardesserne alligevel får sulteløn ligger det tilsyneladende lige til højrebenet at lave en bikini-kalender, som rejser penge til et velgørende formål og ikke mindst laver en masse PR.


En kontrakt, Avisen.dk har fået adgang til, afslører, hvilke vilkår flyselskabet Ryanair ville have stewardesser til at arbejde under, da man i vinter skulle bemande ruterne til og fra København.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Ryanair bruger ofte vikarfirmaet Crewlink, når der skal skaffes stewardesser. Det gjorde sig også gældende, da der i februar skulle skaffes kabinepersonale til København.

Ingen endte dog med at underskrive en ansættelseskontrakt.

Kommende ansatte i Crewlink skulle ifølge kontrakten blandt andet arbejde for en løn på 125 kroner i timen og acceptere, at der ikke blev udbetalt løn under sygdom.

Kabinepersonalet skulle desuden være parat til at arbejde på alle tider af døgnet, betale 225 kroner hver måned for leje af uniform og være parat til at blive forflyttet til en af Ryanairs andre lufthavne i Europa.

Næstformanden for Flyvebranchens Personale Union, Anders Mark Jensen, har sjældent set dårligere betingelser.

– Hvis Crewlink lader folk arbejde for Ryanair under de i kontrakten beskrevne forhold, så har vi virkelig fået social dumping i Københavns Lufthavn, så det gør noget. Det er noget af det værste, jeg nogensinde har set i denne her branche, siger han til Avisen.dk.

Kontrakten fra Crewlink er kommet frem i forbindelse med den sag, der for tiden kører i Arbejdsretten mellem LO-fagbevægelsen og Ryanair.

Ifølge dokumenter i sagen mener Ryanairs danske advokatfirma, Lund Elmer Sandager, at kontrakten med Crewlink er ligegyldig. Blandt andet fordi der ifølge firmaet slet ikke er nogen Crewlink-ansatte, der arbejder for Ryanair med base i København.

Ifølge Avisen.dk’s oplysninger fik 12 ansatte i Crewlink i vinter tilbudt at arbejde i København under de forhold, kontrakten beskriver. Men ingen var interesseret i det.

På den baggrund valgte Ryanair angiveligt at få egne ansatte i København.

/ritzau/