Aktivister kæmper for historisk træ: underskrifterne strømmede ind


528 underskrifter for bevaring af den 200+ år gamle ægte kastanje Åstrupvej 9 i Haderslev

Kære borgmester Mads Skau & ejendomsinvestor Torben Arevad,

Som I ved opfordrer Trægruppen i Haderslev Kommune til at bevare det over 200 år gamle ægte kastanjetræ på Åstrupvej 9.

Træet er sandsynligvis plantet af den tyske højadel for over 200 år siden og er takket sin beskyttede placering ved særdeles godt helbred. Det kan sagtens bestå 200 år mere. Kastanjen har overlevet to verdenskrige, og dens kulturhistoriske værdi og betydning for den lokale biodiversitet kan ikke erstattes af nyplantede træer. Ungtræer skaber heller ikke den gavnlige effekt for byklima og klimatilpasning som gamle træer gør, når de om sommeren skaber kølende halvskygge, holder på regnvand og dæmper for den blæst, som hustage fanger og sender ned i gadeplan.

Trægruppen står ikke alene med sin opfordring. Det tyske mindretal og flere kommunalpolitikere har allerede appelleret til, at træet bliver bevaret. Trægruppen har på kort tid indsamlet 528 underskrifter – 440 online og 88 på papir. De fleste fra lokale borgere i Haderslev, men også enkelte fra Vojens, Gram og Aabenraa – samt over 100 fra engagerede borgere i hele landet, som følger sagen spændt. Listen med underskrifter og borgernes kommentarer er vedhæftet, og detaljerne kan ses online på: https://www.skrivunder.net/signatures/bevaringen_af_den_200_ar_gamle_kastanje_i_haderslev/

Vi vil også gerne henlede jeres opmærksomhed på, at de store gamle træer forsvinder hurtigt fra vores kommune. Selv om der bliver plantet nye, bliver de sjældent 200 år gamle og når op over tagene, i en størrelse hvor de giver de ovennævnte effekter for vores by. Men træerne forsvinder alligevel tilpas langsomt til, at det er nemt at overse tendensen, hvis ikke man holder øje. Prøv at se på disse to luftfotos af området fra hhv. 2014 og 2022. Et stort antal store gamle træer er erstattet med græs og p-pladser under byggeriet af det – i øvrigt meget smukke – Kløften Park. Det er et billede vi ser mange steder i kommunen.

Men det er slet ikke nødvendigt. For vi kan også se på billederne, at der er en del plads mellem de store gamle træer, og at det ikke ville have været svært at placere husene omkring træerne og endda profitere af deres gavnlige effekter i nybyggeriet, hvis blot træerne var tænkt ind i processen fra starten. Det vil vi gerne opfordre til at gøre fremover.

For at bevare den ægte kastanje skal den tænkes ind i byggeriets plantegninger, så der bliver plads til den. Punkthuse som i Kløften Park er her rigtig gode pga. deres lille grundplan. En mulighed er også at tilbyde færre p-pladser og placere noget parkering under husene. Mennesker foretrækker at opholde sig i områder med træer, og den effekt vil man kunne udnytte til at skabe attraktive opholdsrum under og tæt på træet imellem husene. Ophold til mennesker kan mere skånsomt anlægges op ad træer end huse og belægning. At bevare og integrere træet vil også bidrage til større accept af byggeriet blandt borgerne, der i denne tid kun har en stigende interesse for natur, biodiversitet og klima.

For at bevare træet fagligt korrekt skal det hegnes ind kronens drypzone under byggeriet, dvs en cirkel på ca 15m diameter. Ellers vil tunge maskiner beskadige rødderne, og træet miste vitalitet og risikere at gå ud.

Trægruppen og vores 528 medunderskrivere håber meget, at kastanjen bliver tænkt ind i processen.

Vi i Trægruppen ser meget frem til at høre fra jer og står til rådighed med vores ekspertise og engagement i træer og deres gavnlige funktion i byrummet. Tager I imod vores udstrakte hånd, vil vi i Haderslev sammen kunne skabe byfornyelse med bygninger der er så flotte som Kløften Park, og som gennem store træer skaber et behageligt og klimatilpasset byrum. Det vil bidrage til at gøre vores by attraktiv for ressourcestærke borgere og tilflyttere i en tid med stadig stigende interesse for natur, biodiversitet og klima.

Vedhæftet 528 underskrifter, billede af kastanjen Åstrupvej 9 og data fra Trægruppens besigtigelse af kastanjen.

mange hilsener

Siemen Baader
Næstformand
Trægruppen i Haderslev Kommune
http://traegruppen.dk