Politi beslaglægger gasmasker og kasteskyts i aktion

Politiet oplyser, at man onsdag morgen har beslaglagt partisansøm, 100 gasmasker, peberspray og kasteskyts i aktion efter urolighederne 1. marts i København.

Politiinspektør Mikael Wern fortæller på et pressemøde, at man klokken 6 slog til på ti adresser i København og “andre steder”.

25 personer blev anholdt, og ni vil blive fremstillet i grundlovsforhør.

De er alle sigtet for enten vold mod tjenestemand, grov vold, hærværk eller grov forstyrrelse af den offentlige orden, fortæller Mikael Wern ifølge flere medier.

Politiinspektøren oplyser, at der også er rygter om, at man har fundet kemikalier på de ransagede adresser.

Det var på tiårsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69, at der udbrød uroligheder. Politiet skønnede, at omkring 1000 demonstranter var på gaderne.

Efter balladen nedsatte politiet en efterforskningsgruppe, og det er blandt andet ved hjælp af videomateriale, at man har identificeret de mistænkte gerningsmænd, siger Mikael Wern ifølge flere medier.

Ud af de 25 anholdelser skete 17 af dem ved kollektivet BumZen, der ligger på Nørrebro i København.

Størstedelen af de anholdte er mellem 15 og 25 år.

Grundlovsforhørene kommer efter alt at dømme til at foregå for lukkede døre.

Mikael Wern fortæller, at man har valgt at bruge mulighederne i den nye såkaldte “respektpakke”, som tidligere justitsminister Søren Pind (V) i december 2016 fik vedtaget i Folketinget.

Pakken skærper straffene for sager, hvor der udøves vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste i forbindelse med uroligheder.

Herudover gør de nye regler det muligt at sigte og siden straffe de måske få personer, der har anstiftet til opløb og vold for alle materielle skader, som urolighederne har medført.

– Vi har haft stor fokus på “respektpakken” og de nye redskaber, vi har fået med ændringerne i straffeloven, siger Mikael Wern ifølge TV2 News.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skriver på Twitter: “Godt at politiet fortsætter oprydningen efter de vanvittige optøjer på Nørrebro”.

/ritzau/