Her tv-optagelser fra søndag morgen, hvor det frivillige beredskab begyndte at lægge sandsække rundt om Værftscafeen på Holbæk havn.
Vandstanden er varslet til mellem 1,3 meter og 1,7 meter over det normale. Allerværst ser det ud til at ramme ved Nordfyn og især Odense Fjord, hvor den forhøjede vandstand kan komme op på over 1,8 meter.
Varslet gælder fra søndag eftermiddag, aften og til ud på natten, siger vagthavende meteorolog Jens Lindskjold fra DMI.
– Det kommer meget forsinket i forhold til stormen, som er overstået søndag morgen. En del vand er blevet presset ind i Kattegat fra Nordsøen og vil give forhøjet vandstand i Østjylland, Nordfyn, Nordsjælland, ned i Isefjord og Holbæk Fjord.
– Også i Smålandsfarvandet syd for Sjælland og nord for Lolland kan vi forvente forhøjet vandstand, siger Jens Lindskjold.
Lars Schou er operativ chef i Beredskabsstyrelsen, og han oplyser, at indtil videre ser det ud til, at skaderne fra selve stormen ikke har været så voldsomme som forventet, men at man nu forbereder sig på den forhøjede vandstand.
– Vi har et hold i Nyborg, der er i gang med at forberede sig til, hvis vandstanden stiger i området.
– I forbindelse med den stigende vandstand er vi klar til at rykke ud ved de nordlige kyster, nærmere bestemt Isefjord, Roskilde Fjord, Storebælt, Lillebælt og så i Odense Fjord, siger han.
De mest kritiske steder – især ved Odense Fjord – kan det ende med kraftige oversvømmelser.
– I Odense Fjord kan man komme op på en 20-års hændelse, altså noget der i gennemsnit sker hvert tyvende år, siger Lars Schou.
Ud over stigende vandstand er der meldinger om væltede træer flere steder i landet, og togtrafikken er også ramt.
– Der er væltet træer ind over togbanen enkelte steder, hvor der er indsat togbusser, siger Lars Schou
/ritzau/