Politiet anholder to drenge efter brand i historisk mølle

Politiet mistænker to drenge på 16 og 17 år for at være skyld i den brand, der lørdag aften hærgede Søndersted Stubmølle i Holbæk, som er på Kulturministeriets liste over dansk kulturarv.

De første undersøgelser af møllen har vist, at nogen er brudt ind i den og har tændt et bål.

– Vi har talt med flere vidner i forbindelse med branden. Det har ført til, at vi først og midt på natten har anholdt to unge mænd, og vi arbejder på at klarlægge deres andel i det, fortalte vagtchef Henrik Olesen fra Midt- og Vestsjællands Politi tidligere søndag.

I en pressemeddelelse søndag formiddag oplyser politiet, at der er tale en 16-årig dreng fra Jyderup og en 17-årig dreng fra Holbæk. De vil begge blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Lørdag aften holdt flere unge mennesker fest i Strandparken, hvor møllen stod, og flere vidner hjalp politiet med at udpege de formodede gerningsmænd.

– Politiet vil i den forbindelse gerne takke vidnerne for værdifulde oplysninger, der hurtigt førte frem til anholdelserne, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i pressemeddelelsen.

Ifølge vagtchef Henrik Olesen er der sket omfattende skader på møllen. Området omkring den er afspærret med henblik på nærmere undersøgelser.

Søndersted Stubmølle er bygget omkring år 1700. Den stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet 8 kilometer sydpå til Søndersted. Det fremgår af kulturarv.dk.

I 1928 blev den ikke længere brugt som mølle, og i 1938 blev den flyttet til Strandparken. Den var – heller ikke før branden – funktionsdygtig som mølle.

Ifølge kulturarv.dk har Søndersted Stubmølle en stor kulturhistorisk værdi som en historisk landbrugsbygning fra tiden, før landbruget blev industrialiseret.

– Hertil kommer, at stubmøllen er et værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype, og at møllen står som et væsentligt kulturhistorisk vidnesbyrd om et tidligt stadie i vindteknologiens historie, hedder det på kulturarv.dk.

/ritzau/