Voldsom regn og tordenbrag har præget natten

Tordenbrag og lyn kan have vækket mange i nat. Isæt det sydøstlige Fyn og Sjælland har været voldsomt ramt af både torden- og regnbyger.

Det fortæller Jesper Eriksen, der er vagthavende meteorolog ved DMI.

Her tv-optagelser fra havneområdet i Rudkøbing.

– Der har ligget en linje af tordenbyger fra den nordvestlige del af Tyskland op over det sydøstlige Fyn og store dele af Sjælland. Det har givet rigtig mange byger og rigtig mange lynnedslag, siger han.

I et område der dækker det nordligste af Tyskland, hele Danmark og det sydlige Sverige, målte DMI i løbet af torsdag 6264 lynnedslag, mens der fredag mellem midnat og klokken seks er målt 5805.

Også regnen har væltet ned i de samme områder. Det har givet store mængder vand, men kun enkelte steder har der været tale om reelle skybrud.

– Ved enkelte målestationer på Sjælland har vi set op mod 52 millimeter regn hen over natten. Andre steder har vi kun set 2-5 millimeter. Så der er store lokale udsving i nedbøren inden for meget korte afstande, lyder det fra Jesper Eriksen.

Ifølge DMI er de byger, der har ligget over Danmark hen over natten, efterhånden på vej væk. Men det betyder ikke, at man kan vide sig sikker på tørvejr, hvis fredagen står på studenterkørsel eller grillfester.

– Hvis man går uden for nu, kan man mærke, at det er meget varmt og fugtigt. De sidste byger ligger over Nordsjælland nu og er på vej væk. Men der kan opstå nye byger i løbet af dagen som trold af en æske, siger han.

DMI har endnu ikke udsendt et varsel om kraftig regn, men det kan komme på tale senere, lyder det.

Jesper Eriksen forventer en varm dag med temperaturer mellem 23 og 28 grader, mens det enkelte steder i den østlige del af landet kan komme helt op på 30 grader.

/ritzau/