Bankfolk frygter rockere


Arkivfoto


Medarbejderne i de danske banker frygter for konsekvenserne, når de følger loven og indberetter mistænkelige transaktioner til politiet.

Mareridtet for de ansatte er at blive opsøgt i banken eller i deres hjem af en rocker eller andre kriminelle personer, som har fundet ud af, hvem det er, som står bag indberetningen.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Og det er sket så mange gange de senere år, at Finansforbundet nu kræver en bedre beskyttelse af sine medlemmer, skriver Politiken.

– Det er hærdede kriminelle, der befinder sig i den anden ende af de her sager, og hvis vi ikke får sikret medarbejdernes tryghed, risikerer vi i værste fald, at de og deres familier bliver truet og chikaneret, siger Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet.

– I sidste ende kan det betyde, at nogle bankansatte helt undlader at indberette hvidvasksager, simpelthen fordi de ikke tør, siger han til Politiken.

Flere bankansatte undrer sig over, at de lovmæssigt er forpligtede til at indberette mistanker om hvidvask, men på den anden side ikke kan få en garanti for, at deres identitet forbliver hemmelig.

Der er ifølge Finansforbundet eksempler på, at mistænkte har fået mulighed for at se, hvad indberetningen går ud på, og hvor den kommer fra.

Finansrådet, der er bankernes organisation, deler bekymringen, og problemet er sat på forbundets dagsorden.

Bagmandspolitiet finder det helt afgørende, at ansatte i bankerne følger sig trygge ved at informere om mistænkelige transaktioner. Medarbejdere i bankerne står for halvdelen af de indberetninger, som politiet får ifølge vicestatsadvokat Per Fiig, der er chef for bagmandspolitiets hvidvasksekretariat.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

– Derfor er det utroligt vigtigt, at medarbejderne kan være sikre på, at deres identitet er skjult i forbindelse med den politimæssige efterforskning, og det har vi også flere gange indskærpet over for politikredsene, siger Per Fiig til Politiken.

/ritzau/ Tekst leveret af Nyhedsbureauet Newspaq