Arkivfoto
Markante forskelle i niveauet af kommunernes servicetilbud til både fysisk og psykisk handicappede betyder, at familier ligefrem flytter fra den ene kommune til den anden for at opnå bedre vilkår.
Autismeforeningen har flere eksempler på, at familier er flyttet fra mindre kommuner til større kommuner for at opnå en bedre behandling af deres børn.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.
– Det er et meget drastisk skridt at tage at flytte, og det er egentlig ikke noget, vi anbefaler, men vi oplever flere, der gør det.
– Derudover får vi rigtig mange henvendelser fra familier, der overvejer at flytte, siger formanden for Landsforeningen Autisme, Heidi Thamestrup, til Jyllands-Posten.
Formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, kalder forskelsbehandlingen for “et grundlæggende problem for retssikkerheden”.
Det Centrale Handicapråd, der rådgiver regeringen og Folketinget om handicapspørgsmål, foretog sidste år en undersøgelse, der viste, at der blandt de handicappede og deres familier er en udbredt mistillid til systemet og de kommunale sagsbehandlere.
43 procent af mennesker med psykiske handicap og 37 procent af de fysisk handicappede har ifølge undersøgelsen ringe eller slet ingen tillid til, at egne eller pårørendes sager bliver behandlet korrekt af systemet.
Formanden for kommunernes social- og sundhedsudvalg, borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), pointerer, at den enkelte kommunalbestyrelse har ret til selv at fastlægge sit serviceniveau.
– Der er ganske få ydelser, som man automatisk har ret til, fordi man har en bestemt diagnose. Derfor vil der uvilkårligt være forskelle i bevillinger fra sag til sag og fra borger til borger, siger han til Jyllands-Posten.
/ritzau/
Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq