Landsforeningen Krim kræver kørestolsbetjente fængslet

De to politibetjente, som siden mandag har været genstande for voldsom kritik efter et omdiskuteret optrin på Blågårds Plads i København, bør sendes bag tremmer, mens sagen undersøges.

LÆS OGSÅ: Se videoen her: Betjent vælter handikappet ud af kørestol

Det mener Landsforeningen Krim, der i et brev til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, peger på flere alvorlige omstændigheder ved episoden, som, foreningen mener, berettiger til varetægtsfængsling.

Like localeyes.dk på Facebook

Ifølge retshjælpsorganisationen er betjentenes opførsel så grov, at DUP gennem anklagemyndigheden bør “søge at få de to polititjenestemænd varetægtsfængslet og suspenderet”, mens sagen står på.

Mandag offentliggjorde Politiken som det første medie videooptagelser fra Blågårds Plads på Nørrebro, hvor en højtråbende politibetjent ses vælte en kørestolsbruger omkuld, efter at han er kommet med fornærmende tilråb mod politiet.

Betjenten og hans makker ses desuden i ophedet diskussion med vidner, og ifølge Krim tyder meget på, at betjentene har gjort sig skyldige i både vold og trusler mod vidner.

Foreningen henviser blandt andet til et øjenvidne, som videooptog forløbet og har fortalt Politiken, at en af betjentene greb fat i ham og skubbede ham.

– Den omhandlede polititjenestemand har således ikke blot intimideret vidner. Han har tillige søgt at modvirke vidnets bevissikring (mobiloptagelserne), argumenterer Krim og fortsætter:

– Vidner har en meget vigtig funktion i retsplejen. Derfor straffes det meget strengt, når gerningsmænd truer vidner – for eksempel ved at skubbe dem eller begå anden vold mod dem.

Det er tilmed skærpende, når vidnetruslerne begås af en politimand, lyder det.

Også spørgsmålet om, hvorvidt betjentene har tilsidesat deres handlepligt, melder sig, fordi de efterlader den handicappede mand på jorden, mener Krim.

Kørestolsbrugerens udfald mod politiet torsdag aften i sidste uge var en reaktion på anholdelsen af hans kammerat, der angiveligt havde givet politiet fingeren.

Men ifølge retsplejeloven kan en skråt op-finger højst koste en bøde og giver ikke i sig selv politiet lov til at skride til anholdelse, påpeger Krim, der mener, at betjentene derfor ligeledes bør sigtes for magtmisbrug.

/ritzau/ Tekst leveret af Nyhedsbureauet Newspaq