Med sommertid kommer stor risiko for farlige påkørsler af vildt


Arkivfoto


Natten mellem lørdag og søndag skifter vi til sommertid, de lysere timer betyder normalt et stort antal vildtpåkørsler, og de har været opadgående de seneste år.

Like localeyes.dk på Facebook

– Dyrene vil i den næste periode i stort antal søge ud på markerne efter føde, og skiftet betyder, at trafikken især øges i daggryet, hvor mange dyr vandrer, siger Allan Bruun Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Rådyr skyld i trafikulykke
Falcks dyre- og vildtkonsulent oplever hvert år, at tidsskiftet betyder flere trafikuheld med dyrevildt indblandet, men mange af ulykkerne kunne undgås.

– Der sker både ulykker med svær materiel skade som følge af dyrepåkørsler, men ind i mellem også ulykker med alvorlig personskade. Ofte sker dødsulykkerne, fordi mange bilister i panik forsøger at undvige vildtet og i stedet støder sammen med modkørende eller ind i et vejtræ, siger Allan Bruun Rasmussen, der vurderer, at mange af ulykkerne kunne være undgået, hvis man blot havde bremset ned, uden en undvigelse.

LÆS OGSÅ: Kalv fik lastbil til at kollidere med to personbiler
Risikoen for personskade øges tillige i disse år, fordi bestanden af kron- og dåvildt er stigende. De er større end rådyr, og derfor er skaderne ved sammenstød også mere alvorlige. Samtidig har Falck registreret et øget antal påkørsler igennem flere år.

###
Allan Bruun Rasmussen giver følgende råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder i denne tid:

• Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed, og vis derudover respekt for de opstillede advarselstavler med hjortevildt.

• Vær særligt opmærksom i daggry og skumring, hvor langt de fleste dyr bliver påkørt.

• Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.

• Ser du vildt tæt på vejen, skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen – det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen.

• Det bedste er at bremse og holde fast i rattet og undlad undvigelser.

• Er en kollision uundgåelig, forsøg da at ramme den bagerste del af dyret. På den måde minimeres risikoen for, at dyret kommer ind gennem forruden.

Hvis uheldet alligevel er ude, skal du underrette Dyrenes Vagtcentral på 1812. Dyrenes Vagtcentral vil herefter sørge for, at vildtet bliver afhentet og eventuelt aflivet af Falck.

Denne assistance er gratis for bilisten, da Dyrenes Beskyttelse og Falck i fællesskab finansierer dyreambulancen. Hvis det påkørte dyr er løbet væk, vil Falck og Dyrenes Vagtcentral foranledige, at det bliver opsporet af en schweisshundefører.