Pas på skiferien ikke ender med 800 kg elg på forsædet


Arkivfoto


Danske skiturister skal være opmærksomme på, at de kan møde elge, når de kører mod de skandinaviske skisportssteder, siger Falcks vildt- og dyrekonsulent.

LÆS OGSÅ: Elg kvæster bilist
Vinterferien er gået i gang og snart kører mange danske bilister mod Norge og Sverige for at indtage skibakkerne og langrendsløjperne. Det kan medføre brækkede arme og ben, men der er også en risiko for, at det går langt værre inden ferien er startet for alvor.

– Der kan dukke elge op i trafikken, siger Allan Bruun Rasmussen, der er Falcks vildt- og dyrekonsulent.

LÆS OGSÅ: Politiet vil gå målrettet efter ski-busser
– Elge kan veje op til 800 kilo, så de kan være skyld i store ulykker, ikke bare med svær materiel skade, men også dødsulykker, så der er al mulig grund til at udvise agtpågivenhed. I både Sverige og Norge sker der hvert år dødsfald på grund af påkørsel af elge og andet vildt, siger Allan Bruun Rasmussen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Bilister skal især være påpasselige ved daggry og aftenskumring, hvor elgene er mest aktive, samt ved store mængder snefald, som kan få elge og i øvrigt også andet vildt ud på vejstrækningerne.

– Det er vigtigt at sænke farten, når man møder skilte, der advarer om elge. Er uheldet ude, og skal man bremse op for en elg, skal bilisten forsøge at styre bag om, for på den måde at undgå at ramme elgen midtfor. Det sænker risikoen for materiel og personlig skade, siger vildt – og dyrekonsulenten.

Vildt – og dyrekonsulenten giver også følgende generelle råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder:

• Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed.
• Har du set et stykke elg- eller hjortevildt krydse vejen foran dig, så kan der komme flere.
• Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen – det kan lige så godt finde på at springe ud foran dig.
• Ser du en elg løbe inde mellem træerne, så advar andre i god tid ved at tænde katastrofeblinket og dermed undgå flere uheld.
• Gode vinterdæk giver bedre køreegenskaber og reducerer bremselængden.