Mystik om døde køer er nu løst

Der har de seneste dage været en del undren over et antal ilanddrevne døde køer – dels på Sveriges sydkyst og dels flere steder i det sydlige Sjælland og på Lolland og Falster.

Like localeyes.dk på Facebook

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har efterforsket sagen, og der tegner sig nu et billede af, hvad der ligger bag.

LÆS OGSÅ: Opsprættet ko skyllet i land ved Skælskør

Politiet formoder, at det drejer sig om et libanesisk skib, der fra en havn i USA har fragtet levende kreaturer til Europa. Skibet løb ind i en storm i Biscayen, hvorved et antal køer omkom. Det er tilladt at dumpe døde dyr i åbent hav, men ikke i Kielerkanalen og Østersøen, hvor kreaturskibet tilsyneladende har sejlet.

LÆS OGSÅ: Nyt spor i sagen om de mystiske døde køer

Politiet har fundet ud af, at besætningen på skibet lagde til i en havn i Rusland, hvor de fik afvisning på 11 døde dyr. Herefter er skibet sejlet ned i farvandet omkring Christiansø, og det er her, at politiet mistænker, at en del af de døde køer er smidt i vandet.

Grunden til at ørerne var klippet af – i hvert fald på en del af køerne i Sverige – er sikkert, at kaptajnen ombord så kan bevise via øremærket, at han har haft den pågældende ko ombord. De opsprættede maver skyldes formentlig, at man vil sikre sig at dyret gik til bunds, og de sammenbundne bagben er højst sandsynligt sket, så en kran kunne få fat og hejse koen ud over rælingen.

Lige nu befinder det libanesiske skib sig i en havn i Østersøen, og det overvejes hvorvidt, der skal ske retsforfølgning af ledelsen ombord.

Der er i alt drevet ni køer i land på svenske kyster og fem på danske: en ved Skælskør, to på Lolland, en ved Gedser og en på Møn.

I arbejdet med at klarlægge disse begivenheder har politiet haft et godt samarbejde med både de danske og svenske veterinærmyndigheder samt det svenske politi.