Bilister får uberettigede bøder for manglende bilsyn

Over 70 bilister i Gribskov Kommune har fået bøder for manglende syn – men de har aldrig modtaget en indkaldelse eller første rykker.

Nu har bilisterne fået nok og råber op. Fem bilister mødte op til et møde om sagerne hos Helsinge Bilsyn.
LÆS OGSÅ: Stort politirazzia på motorvej
Helle Schmidt fra Helsinge, og Fin Claesson fra Tisvildeleje udtaler sig til kameraet.

De fem fremmødte bilister udgør dog kun toppen af isbjerget, idet John Bach-Madsen fra Helsinge Bilsyn har noteret sig ikke mindre end 70 sager, hvor bilejere har modtaget rykkere eller bøder uden forudgående modtagelse af breve fra Trafikstyrelsen.

Samtlige af de fremmødte bilejere kunne fortælle præcist den samme historie, nemlig at deres første møde med et brev fra Trafikstyrelsen var en bøde og en trussel om, at der ville komme endnu en bøde tre uger senere.

Problemet var blot, at ingen af bilejerne havde modtaget indkaldelse til syn, ligesom den første rykker også var udeblevet hos samtlige bilejere. Bilejerne havde ikke en E-postboks. hvilket nok er med til, at skabe fejlen.

En af bilejerne, Helle Schmidt fra Helsinge, har haft en særdeles absurd uge efter hun åbnede et brev fra Trafikstyrelsen, som hun fandt i sin postkasse tirsdag.

– Brevet var en rykker 2 med en bøde på 2.000,- kroner, fordi min bil ikke var blevet synet, og jeg blev noget vred eftersom jeg på intet tidspunkt har modtaget en synsindkaldelse fra Trafikstyrelsen, fortæller Helle Schmidt.

Til hendes store overraskelse fandt hun torsdag morgen endnu et brev fra Trafikstyrelsen, og det har kun bragt endnu mere forvirring ind i sagen, brevet var nemlig den første rykker efter fristen på seks uger fra indkaldelsen var udløbet – og altså et brev som skulle have været modtaget mindst tre uger før tirsdagens brev med bøden ankom.

Således har Helle Schmidt altså modtaget 2.rykker med bøden to dage før 1.rykker ankom, og beviset er soleklart, idet brevet som ankom torsdag d. 12. september, er dateret 6. august.

En del af bilejerne havde medbragt deres forskellige papirer fra Trafikstyrelsen, og under en fælles fotografering af papirerne, som bilejerne havde fået tilsendt i kopi via Postdanmark, blev det opdaget at bla. fire ud af fem bilejere have præcist samme afsenderdato på brevene, ligesom et internt nummer også var fuldstændigt identisk.

Således er der meget som tyder på at bilejerne har en rigtig god sag, og at skurken enten er Trafikstyrelsen eller Bladkompagniet som distribuerer Trafikstyrelsens breve i Gribskov Kommune.

En bilist som ikke har modtaget en indkaldelse, og derved overskrider sin sidste synsdato, kan komme i alvorlige problemer, hvis politiet standser bilen.

– Når man overskrider sidste synsdato for bilen, så kan politiet med loven i hånden udskrive en bøde på 1.000,- kr, hver eneste gang de ser bilen indtil den er blevet synet, oplyser John Bach-Madsen, Helsinge Bilsyn.

Således kan en absolut uskyldig bilist opleve at få bøder for manglende syn, blot fordi indkaldelsen ikke er modtaget – som det er sket i de nævnte tilfælde i denne artikel.