Se tV-klip af danske fly som smider bomber i Afghanistan

Der er ingen lyd på klippet, som er fra de danske bombninger i august og september 2003 mod Taleban styrker i Afghanistan.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

I modsætning til de tre bombninger i februar, hvor målene primært var skydestillinger i hulekomplekser, er der ved de fem bombninger i efteråret tale om troppekoncentrationer og kommandofaciliteter.

LÆS OGSÅ: Tre danske soldater såret i Afghanistan
Blandt andet som følge af koalitionens bombninger, ændrede Taleban taktik og blev tvunget til at operere i mindre grupper. De endelige evalueringer (Battle Damage Reports) af bombningerne er endnu ikke modtaget, hvorfor størrelsen af fjendens tab ikke kendes med sikkerhed. Koalitionen eller civile led ingen tab ved bombningerne, oplyser Flyvevåbnet.

###
Filmene er optaget gennem F-16 LANTIRN pod, der er det avancerede måludpegningsudstyr, som ved hjælp af laserteknologi leder bomben til målet. Kameraet er enten et almindeligt TV kamera eller et varmefølsomt kamera, der anvendes om natten. Dette kan i denne gengivelse give et lidt utydeligt billede, hvilket bl.a. beror på konverteringen til andet mindre pladskrævende digitalt format.

###
Operationeme i Afghanistan foregår stadig, hvilket betyder at eksempelvis lyden af sikkerhedmæssige årsager ikke er medtaget på de frigivne klip. Flere af de anvendte kaldesignaler er således stadig aktive, ligesom taktik og operationsform endnu ikke kan frigives.

###
Flyvevåbnet fløj 372 missioner over Afghanistan og leverede luftdækning til de meget krævende og risikable operationer på landjorden. Otte gange blev det nødvendigt at gribe ind med bombekast. Nitten gange var “Show of Force” ved overflyvning og kast af flares nok til at give landstyrkeme overtaget.

###
Flyvevåbnets 12 måneder lange udstationering af F-16 til Manas i Kirgisistan sluttede 1. oktober 2003.

Klippet er produceret og stillet til rådighed af Flyvevåbnet.