Alt tyder på, at det var UV-stråler fra et desinficeringsanlæg i en kantine på Aarhus Universitet, der har givet en række personer ubehag og øjensmerter.
”Vi har fundet frem til, at der har været et UV-anlæg, der ved en fejl har stået tændt. Sammenholder vi det med vores indledende undersøgelser, og de symptomer som borgerne har haft, så tyder alt på, at det er her, årsagen skal findes. Der er ingen tegn på noget kemisk eller biologisk udslip, og derfor stopper vi nu de videre undersøgelser og ophæver afspærringen,” siger politiinspektør René Raffo.
Sundhedsmyndighederne har været i kontakt med 23 borgere, der har meldt om ubehag og svie i øjnene, efter de har opholdt sig på universitetet mandag.
”Det ser ud til, at de har fået det, man populært sagt kalder svejseøjne og det ubehageligt, men heldigvis ikke alvorligt. Typisk vil symptomerne aftage efter 1-2 døgn, og det er ikke noget, man tager permanent skade af,” siger Niels-Christian Emmertsen fra Præhospitalet i Region Midtjylland.
Hvis man har stærke smerter, eller symptomerne ikke aftager efter et par dage, skal man kontakte egen læge eller vagtlægen.
Godt samarbejde på tværs af myndigheder
I løbet af natten til tirsdag fik politiet meldinger fra sundhedsmyndighederne om, at flere personer, der havde opholdt sig i universitetets bygninger mandag, havde fået kløe og ubehag i øjnene. Det førte til, at et område i Universitetsparken blev afspærret, og eksperter fra Beredskabsstyrelsen og Center for Biosikring og Bioberedskab blev tilkaldt.
Det endte dog med, at der alligevel ikke blev brug for tilbundsgående undersøgelser.
”Vi ville ikke tage nogen som helst chancer, og derfor var det en ret stor indsats fra start. Vi har haft et stærkt samarbejde på tværs af myndighederne, og universitetet tacklet det her rigtig godt, så en stor tak til alle for indsatsen,” siger politiinspektør René Raffo.