159 døde: Dansk taskforce har netop offentliggjort nyt om mordbrand med mange danske dødsofre


Arkivfoto

FREDERIKSBERG:
I 1990 døde 159 mennesker i mordbrand på færgen Scandinavian Star, der sejlede mod Frederikshavn.

Taskforcen Scandinavian Star Task Force har fredag kl. 15:30 offentliggjort sine resultater vedrørende branden i en redegørelse på taskforcens hjemmeside:
https://sstaf.dk/redegoerelse/

På side 324 retter taskforcen en voldsom kritik af dansk myndighed:
-Vi vurderer, at Søfartsstyrelsens og de relevante ministeriers manglende erkendelse og håndtering af risikoen for myndighedsinhabilitet hos styrelsen ikke bare er beklagelig, men kritisabel, og at den er egnet til at skabe mistillid til Søfartsstyrelsens myndighedsbetjening og sagsbehandling i årtierne efter branden. (uddrag fra side 324)

DR opsummerer kritikken således:
-Søfartsstyrelsens manglende kontrol af færge kostede sandsynligvis menneskeliv, og i årene efter risikerede styrelsen at være inhabil, konkluderer redegørelse.

Taskforcen har adresse i Retten på Frederiksberg, og ledes af forperson, professor, dr.jur. Kristina Siig.

Justitsministeriet skrev den 1. september 2023 bl.a. dette om taskforcens arbejdsområde:
-Efter færgen Scandinavian Star i 1990 stævnede ud fra havnen i Oslo, udbrød en omfattende brand på færgen, og 159 personer mistede på tragisk vis livet. Siden da har der været foretaget en række undersøgelser og efterforskninger, men mordbranden er fortsat uopklaret.

-Derfor besluttede den tidligere regering og Folketingets partier i maj 2021 at nedsætte en uafhængig task force, der skal undersøge reder-, ejer- og forsikringsforholdene vedrørende Scandinavian Star.

-Den politiske følgegruppe til task forcen har – efter anmodning fra task forcen – indstillet, at task forcen får udvidet sit mandat til også at omfatte brandtekniske undersøgelser af et hydraulikolierør på skibet samt en undersøgelse af forhold vedrørende Søfartsstyrelsens rolle i sagen.

-Regeringen har på baggrund heraf drøftet sagen med den politiske følgegruppe, og der er nu indgået en politisk aftale om at udvide task forcens mandat og forlænge task forcens funktionsperiode indtil udgangen af 1. kvartal 2024.

-Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger:
-Branden ombord på Scandinavian Star var en dybt tragisk begivenhed, som den dag i dag efterlader os som samfund og ikke mindst de efterladte med mange ubesvarede spørgsmål. Derfor er det vigtigt for regeringen, at task forcen undersøger sagen grundigt – det skylder vi ofrene og de efterladte. Nu udvider vi task forcens undersøgelse til også at omfatte en undersøgelse af et hydraulikolierør på skibet og forhold vedrørende Søfartsstyrelsens rolle, skrev Justitsministeriet den 1. september 2023.

Af de 159 dødsofre i mordbranden, var der mange danske dødsofre.

(Arkivfoto, Retten på Frederiksberg, den 9. juli 2024.)