Gammelt DNA opklarer: 29 år gammelt drab på 7-årig pige i København opklaret


KØBENHAVN:
Københavns Politi skriver dette i en pressemeddelelse kl. 08:57 i dag:
-”I Københavns Politi har vi særdeles dygtige efterforskere, som går på arbejde hver dag for at sikre retfærdighed for ofre og deres efterladte. Nu lukker vi denne sag, men vi fortsætter ufortrødent med de andre,” siger Brian Belling.

Fakta: Sådan er der gjort ift. DNA-test

Der blev fundet DNA på et stykke af Roujan Ismaeels tøj, som flere gange gennem årene er blevet testet uden brugbare resultater. Testmulighederne er løbende blevet forbedret, hvilket har ført til yderligere test – desværre også uden brugbare resultater.

I slutningen af 2023 anmodede efterforskningen i Københavns Politi Retsgenetisk Afdeling på Retsmedicinsk Institut om at få lavet fornyede DNA-undersøgelser af udklip fra Roujan Ismaeels tøj. Ved disse undersøgelser blev der konstateret mandligt DNA. Her bad efterforskningen så om en såkaldt y-kromosomal DNA-profilanalyse af materialet fra Roujan Ismaeels tøj.

De sidste mange år har den højeste sandsynlighed ved match på denne type af DNA-sammenligninger været 386. For nylig er der kommet en ny beregningsmetode, som giver mulighed for en sandsynlighed på mere end 100.000.

Da den formodede gerningsmand døde i 2012, har det ikke været muligt at lave en DNA-test på ham. I stedet er der fundet DNA fra ham på to jakker og en pung, som blev sikret i forbindelse med en anden sag for år tilbage.

Den y-kromosomale DNA-profil sikret fra Roujans Ismaeels tøj blev sammenlignet med DNA-profilerne sikret fra den mistænktes jakke og pung, og denne sammenligning viste et match.

Den benyttede beregningsmetode er i slutningen af maj blevet akkrediteret, dvs. godkendt, af Den Danske Akkrediteringsfond (DANAK). Denne beregningsmetode og de øvrige beviser i sagen førte til anklagemyndighedens beslutning om at lukke sagen som opklaret. Da der er tale om en helt ny beregningsmetode, har det ikke været genstand for en domstolsprøvelse endnu.

Roujan Ismaeels familie er orienteret om ovenstående udmelding, og har i den forbindelse anmodet Københavns Politi om at viderebringe beskeden om, at de frabeder sig henvendelser fra pressen.

Københavns Politi indkalder til en kort presseorientering kl. 10.30 ved Politigården i København ved indgangen i Otto Mønsteds Gade. Her vil vicepolitiinspektør Brian Belling genfortælle de pointer, der står i pressemeddelelsen til dem, der ønsker at få dette på bånd.

(Billeder og video af pressebriefing kl. 10:30 med leder af Afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Brian Belling.)