Danskerne samlet i sympati – befolkningen i Tyskland har fået nok


I Tyskland er store dele af befolkningen utilfredse med regeringen – især bønder, lastbilchauffører og virksomheder/butikker (slagter, bager m fl) som er afhængige af landbrugets varer. De demonstrerer i hele Tyskland over stigningen på moms fra 7% til 19% (en stigning på ca 170%). Flere butikker holder af denne grund lukket d. 08/01/2023, og mange bagere og spisesteder tilbyder gratis mad og drikke til bønder/lastbilchauffører m fl. Fra december 2023 blev lastbiler over 7,5 t tillagt en CO2-afgift på 200 euro/tons CO2 de udleder oveni vejafgiften. Fra juni 2024 er der planlagt samme afgiftsforhøjelse for køretøjer over 3,5 tons.
Den administrerende direktør for hotel- og restaurationsforening i Bayern, Thomas Geppert, støtter demonstrationerne, citat: ”Vi protesterer mod den massive momsstigning i restaurationsbranchen, som vil ruinere virksomheder/restauranter og ødelægge arbejdspladser.
Derudover er der planlagt nedskæringer i landbrugsstøtten, hvilket blot vil øge antallet af konkurser i netop landbruget.
Der er blandt nogle politikere/medier udtrykt bekymring ift at højreekstremister vil deltage i demonstrationerne og at dette vil kunne føre til sammenstød med politiet. Klaus Esser, stedfortrædende formand for AfD's parlamentariske gruppe i Nordrhein-Westfalen udtaler, at for medier og regeringen, er alt som ikke er 'grøn' højreekstrem, og tilføjer: ” Ist der Bauer unbequem, ist er plôtzlich rechtsextrem” (hvis bonden er kritisk, er han pludselig højreekstremist). Den tyske landbrugsorganisation, såvel som flere andre, tager stærkt afstand fra højreekstreme grupperinger som vil forsøge at udnytte de fredelige protester for egen vindings skyld.
I forbindelse med demonstrationerne er bl a planlagt, at alle frakørsler på motorvej A7 (fra Flensborg – Hamborg) skal spærres, samt at trafikken i flere større byer i mange delstater i Tyskland får store udfordringer, da op til 1000 traktorer/lastbiler(i hver større by) vil lamme trafikken for at vise deres utilfredshed.
Iflg oplysninger på Facebook er der en konvoj fra Italien som er på vej til Tyskland – denne vil, i sympati med de tyske landmænd m m sammen med østrigske landmænd tage turen til Tyskland. Derudover skulle landmænd fra bl a Holland, Polen, Ungarn m fl være på vej til Berlin for at støtte op om demonstrationerne.
En del demonstranter var samlet ved grænsen i Kruså for at gøre opmærksom på det som sker i Tyskland.