PRM / Folkekirkens Nødhjælp samler global alliance i New York for at sikre klimahandling

  Pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp

  I denne uge mødes verdens topledere i New York til den årlige åbning af FN’s generalforsamling. 

  Folkekirkens Nødhjælp er til stede for at sætte behovet for klimahandling på dagsordenen og har samlet en bred international alliance for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. 

  “I en tid præget af geopolitiske spændinger, skal vi insistere på, at klimaudfordringerne bør stå øverst på dagsordenen. Verdens ledere må ikke lade sig distrahere: Klimaforandringerne kræver hele vores opmærksomhed,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der i New York sammen med den danske og bangladeshiske regering samler ministre fra hele verden, civilsamfundsledere, internationale filantroper og topembedsmænd. 

  Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut.

  “Vi mødes for at sætte handling bag budskabet om, at der er brug for flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en verden, hvor klimaforandringerne truer deres eksistensgrundlag”, siger Birgitte Qvist-Sørensen. 

  “Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for mennesker over hele jordkloden. Tørkeperioder, oversvømmelser, skovbrænde og hedebølger er blevet hverdag for millioner af mennesker. Særligt i det globale syd står klimaudfordringerne i kø, og der er akut brug for indsatser og samarbejde med landene, så de kan tilpasse sig den nye virkelighed på en kogende klode”, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

  Den største udfordring ved klimatilpasning er manglende finansiering. Det globale nord har forpligtet sig til at betale minimum 280 milliarder kroner om året til klimatilpasning i det globale syd, men det nuværende finansieringsniveau ligger på 200 milliarder kroner. Samtidig peger at forskningen på, at behovet for finansiering til klimatilpasning kan blive 5-10 gange større frem mod 2050. Med andre ord: Klimatilpasning er massivt underfinansieret. 

  “Det globale nord skal stramme op. Det er dybt problematisk, at det globale nord ikke engang lever op til et mål, der i sig selv er utilstrækkeligt. Det er ikke fair, at den del af verden, der har den mindste aktie i klimakatastrofen, betaler den højeste pris for udledningerne i vores del af verden,” siger generalsekretæren for Folkekirkens Nødhjælp.

  Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er der ikke noget alternativ til tilpasning, for klimaforandringerne er kommet for at blive, og vi bliver nødt til at tage de nødvendige foranstaltninger.

  “Selvom vi skal gøre vores allerbedste for at begrænse konsekvenserne af klimaforandringerne ved at reducere vores udledninger, har vi ikke længere noget valg: Vi må tilpasse os en ny virkelighed”

  Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps event Headway to adaptation på følgende link.

  Foto: Sumit Dayal

  Kontakt:

  Pressechef Poul Kjar tlf.: +45 41865975 email: pkja@dca.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13724557&publisherId=13559172&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **