PRM / Børn og unge, der læser 20 minutter om dagen klarer sig bedre hele livet

  Pressemeddelelse fra Book Solutions ApS

  Nyt site hjælper forældre med råd og viden

  Et helt nyt site 20omdagen.dk samler viden og tips til forældre om, hvordan de får deres børn og unge til at læse bøger. Danske forlag har udvalgt fysiske bøger, digitale bøger og lydbøger og inddelt dem i aldersgrupper, så det er nemt for forældre og børn at komme i gang med gode, alderssvarende bøger. Det er forældrenes opgave at gøre læsning til en fast del af hverdagen.  

  Læsning forbedrer barnets livschancer hele vejen rundt

  Undersøgelser viser, at børn, der læser 20 minutter eller mere hver dag udvikler bedre sprogfærdigheder, de bliver bedre til at formulere sig præcist, har mere selvtillid, større chance for at få en uddannelse og bedre mulighed for at få en attraktiv partner senere i livet. Mennesker, der læser skønlitteratur, lever i gennemsnit to år længere [3]. Læsning betyder med andre ord alt, og 20 minutter om dagen er nok.

  Fem skridt kan gøre barnet til en stærk læser:

  • Gør læsning til et fast ritual i hjemmet på linje med aftensmad og tandbørstning
  • Læs højt for mindre børn, og læs selv, når større børn læser deres 20 minutter om dagen
  • Gør bøger let tilgængelige i hjemmet
  • Tal om bøger. Spørg dit barn, hvad det læser, fortæl hvad du selv kan lide at læse
  • Tag børnene med på biblioteket og giv jer tid til at bladre i bøger og tegneserier

  Forældres opgave at gøre læsning til et fast ritual i hjemmet

  “Frem til 1989 var det tilladt at køre uden sikkerhedssele, og det blev betragtet som helt okay at ryge tobak i bilen, selvom børnene kørte med. Set i bakspejlet var begge dele totalt uansvarligt, og vi reagerede alt for sent. Nu står vi over for en lignende milepæl. Når vi har givet en generation af unge lov til at bruge flere timer om dagen på sociale medier, er der ikke tid til at læse bøger. Og når børn og unge ikke er dygtige læsere, er det også sværere for dem at følge med i skolens andre fag, og den negative spiral er sat i gang,” udtaler Thomas Schnoor, der er direktør i Book Solutions.

  “Sommerferien er en oplagt lejlighed for at opbygge sunde læsevaner og tage hånd om et problem, som både er individuelt og et samfundsanliggende.”

  Pisas undersøgelse viser, at børn, der læser 20 minutter om dagen hver dag, kan rykke sig et helt skoleår i læsefærdigheder [4]. Hvis du kan læse, kan du alt!

   Kilder:

   [1] Fougt, S. S., Neubert, K., Kristensen, R. M., Hegaard, R., Molbæk, L., & Kjeldsen, C. C. (2023). Danske elevers læsekompetence i 4. klasse (Carl-H. K. Zakrisson, Ed.) [Review of Danske elevers læsekompetence i 4. klasse]. Aarhus Universitetsforlag. https://www.ft.dk/samling/20222/almdel/BUU/bilag/108/2707784/index.htm

   [2]. Center for Anvendt Skoleforskning. Forskere om børns rekordlave læselyst: Alarmerende tal, der kalder på handling fra både praktikere og politikere (ucl.dk)

   [3] Effekten er dokumenteret i den videnskabelige undersøgelse “A Chapter a Day – Association of Book Reading with Longevity”, hvor der er taget højde for afledte effekter som køn, alder, uddannelse mv.

   [4] PISA 2009. (n.d.). Www.uvm.dk. Retrieved July 13, 2023, from https://www.uvm.dk/internationalt-arbejde/internationale-undersoegelser/pisa/pisa-2009/pisa-2009-laesning

   Kontakt:

   CEO Book Solutions ApS Thomas Schnoor tlf.: +45 28 97 11 15 email: ts@booksolutions.io

   Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13706449&publisherId=13561593&lang=da

   ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **