PRM / Derfor var byen indtaget af lutter glade børn med kapper og bannere

  Pressemeddelelse fra Haderslev Kommune

  En sanselig oplevelse i Haderslev for de mindste skolebørn
  Renæssancevandringen var aldrig lykkedes uden korpset af frivillige ved museet eller aktørerne som biavlerne, Anton Niemann, Kirsten Münster eller de studerende fra Ernæring og Sundhed, UC Syd, der velvilligt støttede skoletilbuddet for de mindste elever.
  Byvandringen er tænkt som en sanselig oplevelse og vandring i renæssancetiden med ti poster, der skal gennemføres med alle sanser skærpede. Lugtesansen blev taget i brug i urtehaven i Slotsgade 20, kræfterne blev brugt i Damparken med gøgleri og barnestemmerne skulle aktiveres i kirken. Bevægelse og oplevelse var i det hele taget dagens indhold!

  Didrik fra år 1566
  Eleverne havde på forhånd forberedt sig og udarbejdet kapper og bannere med våbenskjold til dagens fem timers lange program i Haderslevs gamle bydel. Derudover havde de læst den fiktive fortælling om drengen Didrik, der skulle forestille at leve i år 1566. I fortællingen er Didrik sendt på apoteket efter krydderier af sin mor, der arbejdede som kokkepige i Von Oberbergs Hus i Slotsgade. De fleste af skolebørnene kunne nemt associere sig med den kække dreng Didrik, som på vejen til apoteket blev afledt og glemte alt om tid og sted.

  Didrik, der blev spillet af museumsassistent Helene Sejr Atzen fra Historie Haderslev, faldt i leg med børnene i Damparken, der måtte minde ham om sit ærinde i byen. Undervejs til apoteket dukkede han flere gange op på posterne blandt eleverne og i bybilledet. Her levede eleverne sig ind i fortællingen, og de huskede ham på, at han skulle købe nelliker på apoteket.
  I fællesafslutningen gav Didrik sig til kende for børnene, og den røde tråd i den fiktive fortælling blev sluttet til børnenes store begejstring på markedspladsen på Museum Sønderjyllands græsplæne i Dalgade. 

  Posterne i renæssancevandringen 
  På byvandringen skulle eleverne besøge Fru Von Oberberg i hendes hus i Slotsgade og hjælpe kokkepigen med at binde små urte- og krydderiposer fra urtehaven og besøge de hemmelighedsfulde munke i kælderen i Apotekergade, der havde travlt med at lave lys samt synge med præsten i Hertug Hans Hospitalskirke. I Damparken kunne de opleve gøgleren og lege gamle historiske lege. 
  Arrangementet sluttede af på markedspladsen, der var bygget op på museets græsplæner i Dalgade. Her fik eleverne mulighed for at købe smagsprøver for deres borgerløn, der var tjent undervejs på byvandringen. For småmønter kunne hver elev selv købe konfekt, grød, kødboller med brun sovs og pandebrød m.m., der alt sammen var de studerendes bud på småretter og lækkerier fra renæssancetiden. De kunne også prøve kræfter med at kærne smør, lave sennep og smage på hjemmelavet æblemost. Det var holdet bag Ernæring og Sundhed, der stod for de boder.
  Markedspladsen emmede af god stemning og liflige dufte, og til slut var der musikalsk indslag med fællessang- og dans fra den svundne tid. 
  Museum Sønderjylland og Historie Haderslev siger tak til de fremmødte skoleklasser og hele aktørholdet bag renæssancevandringen. 
  Sommeren over udstilles nogle af elevernes bannere med våbenskjold på Kulturhuset Bispen i et af vinduerne på biblioteket.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=13690913&publisherId=4452194&lang=da

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **