PRM / Ny indspilning fører Peter Heises glemte strygekvartetter ud af mørket

  Pressemeddelelse fra Dacapo Records

  Selvom Peter Heise (1830-1879) var en af Danmarks mest populære og elskede komponister, opnåede hans seks strygekvartetter aldrig almen anerkendelse og har ligget indhyllet i mørke i 170 år. På dette første album ud af en todelt serie, genopliver Nordic String Quartet de elegante værker med en følsom og lyrisk tilgang, i tråd med Heises karakteristiske poetiske touch.

  Bortgemte ungdomsværker

  Peter Heise var især kendt som vokalkomponist i sin levetid. Han havde kort før sin død oplevet stor succes med sin opera Drot og marsk, vel nok 1800-tallets bedste danske opera, og hans hundredevis af sange og romancer var også meget populære.

  Mellem 1851 og 1857 skrev Heise seks strygekvartetter til den københavnske overklasses saloner og musikforeninger. Kvartetterne blev dog ikke en del af det offentlige musikliv og efter hans død blev de pakket væk, formentlig af hans enke, i et forsøg på at beskytte sin mands posthume anseelse mod forstyrrende, ukendte ungdomsværker. Noderne til Strygekvartet nr. 1 blev lagt i en mappe, der ligefrem blev påtegnet “Heises skrevne noder fra ældre tid, ikke trykkes, måske helst brændes”.

  I 1950’erne begyndte kvartetterne igen at cirkulere, men ingen af dem bed sig fast i repertoiret. Ganske mærkeligt, for der er bestemt ikke en overflod af
  danske kvartetter fra 1800-tallet at konkurrere med. Efter lang tids dvale blev værkerne i 2017 for første gang udgivet i et samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek og Københavns Universitet, så de nu omsider kan spilles, høres og nydes.

  Charmerende værker med vittigt temperament

  Heise var aktiv i den højromantiske periode, men inderst inde var han klassicist. Han stræbte efter klarhed, præcise former og gennemsigtighed, hvilket man også finder i hans charmerende strygekvartetter. Værkerne er komponeret i Heises formative år, men selv de tidligste af kvartetterne vidner om en komponist, der er dybt fortrolig med genren.

  Strygekvartetterne nr. 1 og 2 er raffinerede og veloplagte værker med en humoristiske karakter. Vi hører elementer der minder om Schubert, Mozart og Haydn, gennemstrømmet af Heises underholdende og vittige temperament.

  Strygekvartet nr. 3 hæver ambitionsniveauet betydeligt i forhold til de foregående kvartetter, og musikken har flyttet sig væk fra det underholdende. Det dramatiske vingefang udvides og på ægte romantisk vis varer spændingerne ved lige indtil slut i den stormfulde sidste sats, der rummer træk fra nordisk folkemusik.

  Nordic String Quartet

  Det nye album er indspillet af Nordic String Quartet, som blev dannet i 2013. Kvartetten har bl.a. udgivet bemærkelsesværdige førsteindspilninger af Pelle Gudmundsen-Holmgreens strygekvartetter og i 2019 udkom det meget roste album med verdenspremiereindspilninger af Nancy Dalbergs strygekvartetter, der langt om længe har fået Dalbergs musik frem i lyset, også internationalt.

  I dag udkommer en single fra det kommende album, nemlig andensatsen fra Strygekvartet nr. 1, en larghetto med en langsom hoveddel og et stormfuldt mellemafsnit. Lyt via linket her.

  Udkommer den 9. juni 2023

  Nordic String Quartet

  Heiðrun Petersen, violin
  Mads Haugsted Hansen, violin
  Daniel Eklund, bratsch
  Lea Emilie Brøndal, cello

  71 minutter

  CD: 8.224734

  Kontakt:

  Ansvarlig for presse og markedsføring Asta Ravn Cornelius tlf.: 22868980 email: asta@dacapo-records.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-indspilning-forer-peter-heises-glemte-strygekvartetter-ud-af-morket?releaseId=13682039

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **