PRM / Fugleinfluenza i hønsebesætning ved Ramløse

  Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen

  En mindre fjerkræbesætning ved Ramløse i Gribskov Kommune med omkring 60 stykker fjerkræ er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

  – Det er tredje gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi nu i gang med at aflive dyrene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

  Udbruddet med fugleinfluenza er det tredje siden årsskiftet. Tilbage i januar blev 15.000 kalkuner ved Skælskør og 50.000 høns ved Hedensted aflivet på grund af fugleinfluenza.

  ‘Udbruddene viser, at sygdommen kan slå ned alle steder, og vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne, og holder deres fjerkræ inde eller ovrdækket, så vi bedst muligt beskytter fuglene mod at blive ramt af smitte fra de vilde fugle’, siger Mette Kirkeskov Sie.

  Sygdommen smitter kun meget sjældent til mennesker.

  Zoner med særlige regler

  Smitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen nu har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

  I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

  Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.
  Sådan undgår du smitte i din besætning

  Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen.

  Hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, eller hvis man har færre end 100 fugle, som ikke er fjerkræ, så har man ikke pligt til at overdække dem. Af hensyn til fuglenes sundhed anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at man holder dem indhegnet og overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården..

  Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza, og du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

  Læs mere

  Se om du bor i en zone

  Se reglerne, der gælder i zonerne

  Bekendtgørelsen om det aktuelle udbrud

  Bekendtgørelsen om det aktuelle udbrud

  Yderligere oplysninger: Journalister kan ringe på Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fugleinfluenza-i-honsebesaetning-ved-ramlose?releaseId=13674042

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **