PRM / Udstilling af dansk arkitektur i Tyskland kommer til Haderslev

    Pressemeddelelse fra Haderslev Kommune

    7-stolen er at finde overalt i Tyskland og Danmark og design-ikonet fra 1955 er i høj grad forbundet med designeren og arkitekten Arne Jacobsen, der i Tyskland netop er kendt for sit tidløse og funktionelle objektdesign. Men udstillingen Gesamtkunstværker om Arne Jacobsens og Otto Weitlings bygningsværker i Tyskland dækker et ubeskrevet kapitel i arkitekturhistorien.

    Arne Jacobsen og Otto Weitling

    Det danske koryfæ Arne Jacobsen beherskede alle typer af design, fra gaffel til rådhus, fra den mindste detalje til det store og monumentale værk. Uden for fagkredse er det derimod mindre kendt at Arne Jacobsen i tæt samarbejde med sin arkitektkollega Otto Weitling realiserede en række større bygningsprojekter i efterkrigstidens Tyskland. Det var et partnerskab i arkitekturen, der satte en standard for udviklingen af en modernistisk æstetik både i Tyskland og Danmark.

    Historien om disse bygninger sender udstillingens gæster tilbage til 1960’ernes idéer og visioner og viser, hvor tæt arkitektur, byudvikling og politik er flettet sammen. Udstillingen formidler et stykke spændende og aktuel arkitekturhistorie, der illustrerer, hvordan offentlige bygninger som genstand for alles blikke og meninger gør os klogere på samfundets udvikling. Sådan skal det også være, mente Otto Weitling, der er citeret for have sagt:

    “Hvis der er for og imod, så er det et godt tegn. En bygning, som man ikke taler om, er ikke værd at tale om.”

    Otto Weitling og Haderslev

    Arkitekt Otto Weitling er født 1930 og opvokset i Haderslev. Familien har siden 1850’erne været en aktiv del i byens udvikling og historie. I 1958 stod Weitling sammen med arkitekterne Gräber, Jürgensen og Kragh for opførelsen af Deutsche Schule Hadersleben. Han har udover barndomshjemmet i Laurids Skaus Gade 17 også været arkitekt på to andre bygninger.

    I tilknytning til udstillingen fortælles der om Otto Weitling og familien.

    I anledning af dansk-tysk kultursamarbejde

    Udstillingen og det tilhørende katalog kaster lys på disse mindre kendte bygningsværker og de tætte forbindelser, som de to danske arkitekter havde til Tyskland. Her realiserede de i efterkrigstiden projekter i forskellig målestok: Fra den lyse Arne Jacobsen-foyer i Hannover til en gruppe af boliger i Hansaviertel i Berlin, fra rådhuset i Mainz til Christianeum-gymnasiet eller HEW-højhuset i Hamborg, fra Forum Castrop-Rauxel til feriekomplekset Burgtiefe på øen Femern.

    Et stykke dansk-tysk arkitekturhistorie med tråde til i dag, hvor bygninger fra efterkrigstiden står til debat: Nedrivning, fredning, nye funktioner?

    Udstilling og katalog er kurateret af arkitekturkritikerne og journalisterne Hendrik Bohle og Jan Dimog og realiseret i samarbejde med den danske ambassade i Berlin som en del af det tysk-danske kulturelle venskabsår 2020.

    Åbningstider

    Udstillingen er i Haderslev fra den 3. februar til den 23. april. Åben tirsdag-fredag kl. 12-16 og lørdag-søndag kl. 10-16. Pris 70 kr.

    FAKTA

    Udstillingsadresse: Simmerstedvej 1, 6100 Haderslev.

    Links
    http://gesamtkunstwerke.eu/

    www.HistorieHaderslev.dk

    Støtte

    Projektet er realiseret med støtte fra:

    Dreyers Fond, Foreningen Realdania, Danish Arts Foundation, Sutor-Stiftung, Fritz Hansen, ZEIT-Stiftung, Vola, Howe, GRID, Fotopioniere.

    Kontakt:

    Arkiv- og museumschef Bent Vedsted Rønne tlf.: 23 66 33 86 email: bevr@haderslev.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/udstilling-af-dansk-arkitektur-i-tyskland-kommer-til-haderslev?releaseId=13668717

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **