PRM / BAM Danmark står bag Årets erhvervsbyggeri 2022

  Pressemeddelelse fra BAM Danmark A/S

  DTU Vindenergi er etableret i en kompliceret totalentreprise bestående af 7.150 kvadratmeter nye forsknings- og testfaciliteter af højeste internationale standard, som nu er hjemsted for et førende forskningsmiljø inden for udnyttelsen af vindenergi.

  Dommerkomiteen med blandt andre Hans-Bo Hyldig, næstformand i Byggesocietetet, og Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, begrundede blandt andet valget af DTU Vindenergi på Risø som ‘Årets byggeri 2022’, at dette er en pris med udgangspunkt i samfundet. Og DTU Vindenergi er et byggeri, som giver mere til samfundet, end bygningerne i sig selv.

  Formand for dommerkomiteen Scott Hollingsworth, arkitekt hos Hollingsworth Pack, understregede i sin tale ved prisoverrækkelsen, at vindenergi har skabt noget stort for Danmark:

  “Og hvis vi stadig skal have glæde af vindenergi om 20-30 år, er dette et utroligt vigtigt bygningsværk,” sagde han.

  Kompliceret at bygge laboratorier

  At bygge laboratorier og testmiljøer til DTU Vindenergi er ikke noget, man bare lige gør. Det er en meget omfattende og kompliceret opgave. Der er mange hensyn og høje krav til bygningerne, installationerne og udstyret samt sikkerheden på stedet.

  Slutbrugerne er forskere, der skal tage prøver under de rigtige, kontrollerede forhold, så der er sikkerhed for metode og resultat. Derfor skal der være styr på alle detaljer, og det skal fungere fra start.

  Derfor var det også en glad Rasmus Hyldekvist Jensen, produktionsdirektør hos BAM Danmark, der kunne se tilbage på et vellykket projektforløb:

  “Med DTU som bygherre, har vi haft en bygherre med stor respekt for processen – hvilket ikke altid er en selvfølge,” siger han.

  I arbejdet med DTU Vindenergi har BAM Danmark inddraget eksperter i laboratoriebyggeri med specialviden inden for enkelte konstruktioner: F.eks. ved etableringen af et såkaldt faradaybur; en slags stålkasse om et rum, som beskytter mod påvirkning af stråler udefra. Der er også etableret et område i laboratoriebygningen, bygget uafhængigt af den øvrige bygningskonstruktion, så VC-E-krav overholdes

  Danmark har en stærk position inden for vindenergi

  Danmark er i hård konkurrence med andre lande, når det gælder vindenergi-sektoren. For at beholde vores førerposition kræver det, at Danmark kan tiltrække de klogeste hoveder og udføre de mest avancerede forskningsprojekter.

  Universitetsdirektør Claus Nielsen udtrykte derfor ved prisuddelingen stor tilfredshed med, at de nye forsknings- og testfaciliteter er af højeste internationale standard, og har givet Danmark et hjemsted for et førende forskningsmiljø inden for udnyttelsen af vindenergi:

  “Med disse faciliteter kan vi bedrive videnskab og forskning på højeste niveau i mange år. Fra den mindste nano til den største vinge. Det er ganske unikt i verden,” sagde Claus Nielsen.

  Et godt og konstruktivt samarbejde

  Det er Bygningsstyrelsen, der er bygherre på projektet, og her er man også glad for at være i mål med det komplicerede byggeri. Morten Mørk, projektleder hos Bygningsstyrelsen, siger:

  “I Bygningsstyrelsen er vi glade for, at vi nu har afleveret den sidste bygning i projektet til DTU. Det er en bygning med mange og komplekse krav, og det er løst i høj kvalitet. Vi har haft et godt og konstruktivt samarbejde i projektet. Vi er glade for at kunne afslutte denne etape af moderniseringen af DTU Risø Campus med et godt resultat.”

  Fakta om byggeriet DTU Risø

  Bygherre: Bygningsstyrelsen

  Kunde: DTU

  Bygherrerådgiver og dispositionsforslag: SWECO / NORD Architects / MMR Arkitektur / MIERA Rådgivning

  Design og brugerinddragelse: NORD Architects

  Totalentrepriseteam: BAM Danmark, Norconsult, Christensen & CO / Langvad Arkitekter, 1:1 Landskab

  Nybygninger: ca. 4.700 kvadratmeter

  Ombygninger: ca. 2.800 kvadratmeter

  Dommerkomiteen bag udvælgelsen af “Årets Byggeri 2022” har bestået af:

  Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack, Formand for dommerkomiteen

  Peter Stenholm, administrerende direktør i EjendomDanmark

  Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

  Henrik Garver, administrerende direktør i FRI

  Elly Kjems Hove, underdirektør i DI BYG

  Palle Thomsen, administrerende direktør i Danske Byggecentre

  Rasmus Brandt Lassen, direktør i Bygningsstyrelsen

  Hans-Bo Hyldig, næstformand i Byggesocietetet

  Kontakt:

  Jeanette Clausen, HR-chef
  jeanette.clausen@bam.com
  +45 7027 5700

  Rasmus Hyldekvist Jensen, Produktionsdirektør
  rasmus.hyldekvistjensen@bam.com
  +45 7027 5700

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/bam-danmark-star-bag-arets-erhvervsbyggeri-2022?releaseId=13666632

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **